Visa allastudier.se som: Mobil

Konstnärligt masterprogram i Design

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Program (avancerad nivå)
Göteborg
120 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2022 - Göteborg

Konstnärligt masterprogram i Design

HDK-Valand har en lång tradition av konstnärliga utbildningar som har bidragit till att svensk design blivit världsberömd. Dagens designutbildning är nytänkande, utforskande och experimentell.

Masterprogrammet i design vid HDK-Valand ger dig möjlighet att fördjupa dina kreativa, konstnärliga och kritiska förmågor. Programmet betraktar design som en social praktik och erbjuder dig som student möjlighet till fördjupning genom att arbeta med samhälleliga komplexa sammanhang.

Våra studenter kommer från olika bakgrunder i design, exempelvis produktdesign, industridesign, grafisk design och inredningsarkitektur. Programmet lockar studenter från hela världen och skapar en internationell miljö. Undervisningsspråket är engelska.

HDK:s miljöer är välkomnande och inspirerande. Våra lärare, som är specialiserade i olika design- och konstområden, vägleder och stödjer din utveckling. Du får tillgång till välutrustade verkstäder med specialiserade tekniker till din hjälp. Du får en egen arbetsplats i en av HDK-Valand:s ateljéer och du har universitetets konstbibliotek nära till hands inom husets väggar.

 

Om utbildningen

Kärnan i studierna är de praktiska projekten, ofta av utforskande och experimentell karaktär. Vissa formulerar du själv, andra är definierade utifrån ett givet tema. Vi uppmuntrar nyfikenhet och nytänkande i både projektidé och arbetssätt. Andra uppgifter löper ofta parallellt med projekten och kan innehålla litteraturläsning, skriftliga uppgifter, presentationer och diskussionsuppgifter.

Undervisning ges i form av lektioner, seminarier, individuell handledning, grupphandledning, workshops och studiebesök. All undervisning sker på engelska. I individuella handledningssamtal kan språket vara svenska.

Som student är du del av en gemensam och kontinuerlig diskussion med andra studenter, lärare och forskare som kritiskt undersöker hur design skapar mening och tolkas av människor. Vi utforskar också nya idéer om designerns roll och hur design kan bidra till ett framtida hållbart samhälle.

Innehåll

Under den första terminen blir du bland annat introducerad till den viktigaste pedagogiska formen vi arbetar med under utbildningen, nämligen det egna individuella projektet. Du får bekanta dig med att själv identifiera och formulera ditt projekt, hur du redovisar process och resultat och hur vi arbetar med reflektionen som en metod i lärandet.

Den andra terminen fortsätter på temat kommunicera budskap och undersöker utställningen som medium för kommunikation genom design. Du får även fördjupa dig i ditt intresseområde och utveckla ditt konstnärliga arbetssätt i ett eget långt projekt. Vi undersöker både teoretiskt och praktiskt hur designern kan verka i sociala förändringsprocesser.

Tredje terminen fokuserar bland annat på den egna fördjupningen i två långa projekt, det ena ett utforskande och experimentellt projekt, det andra ett målinriktat designprojekt. En annan kurs innehåller teoretiska litteraturstudier och också en längre uppgift där du ska skriva en essä. Den sista delen av terminen inriktas på metoder att söka sig fram till en idé för examensprojektet.

Hela den sista terminen är en lång kurs som innehåller det mest avancerade egna projektet under kursen examensprojektet. Du formulerar, planerar och genomför på egen hand ett praktisk konstnärligt projekt. Dokumentation av projektet och dina reflektioner sammanställs i slutet av kursen till ett projektdokument. Terminen och dina två års studier på HDK-Valand avslutas med en examensutställning där du visar upp resultatet av ditt projekt.

Arbetsområden/fortsatta studier

Efter avslutade studier på programmet kan du påbörja en yrkesbana som designer inom de traditionella designområdena till exempel produktdesign, industridesign, grafisk design och inredningsarkitektur, beroende på vilken intresseinriktning du har fördjupat dig i. En masterexamen i design ger dig också möjlighet att söka vidare till forskarutbildning.

Examen

Konstnärlig masterexamen i design.

Förkunskaper

Kandidatexamen i design om 180 hp eller motsvarande samt kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6/Engelska B. Därtill krävs godkänt arbetsprov.

Examen & Intyg

Konstnärlig masterexamen

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Konstnärligt masterprogram i Design

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön