Kritisk museipraktik: Avkolonisering av arkeologiska och antropologiska samlingar
Göteborgs universitetKritisk museipraktik: Avkolonisering av arkeologiska och antropologiska samlingar
Kursen är ett samarbete mellan Göteborgs universitet och Världskulturmuseet och syftar till att introducera nästa generation av forskare och museiprofessionella till kritiska teorier och praktiker inom museal verksamhet och i nära dialog med ursprungsbefolkningen.
Kursen erbjuder studenter på avancerad nivå möjligheten att genom forskningsinriktad praktik få erfarenhet inom museibranschen. Utifrån samlingarna, databaserna och arkiven på Världskulturmuseet i Göteborg tar kursen upp kritiska ämnen inom arkeologiska och etnografiska museers verksamhet, inklusive digital och fysisk repatriering eller restitution, avkolonisering eller indigenisering av museer, proveniensforskning, synlighetsgörande, rättigheter till biokulturellt och immateriellt arv, engagemang med ursprungsbefolkningar och maktfördelning inom museal verksamhet. Dessa ämnen diskuteras på djupet genom historiska och kritiska genomgångar av museibruk utifrån verkliga fallstudier.
Kursen har två delkurser: (1) Teori och metod och (2) Museipraktik.
Förkunskaper
Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...
Hitta till utbildaren
Göteborgs universitet
Det finns inga recensioner för Kritisk museipraktik: Avkolonisering av arkeologiska och antropologiska samlingar
Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?
Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.