Kulturvård med inriktning mot konservering, masterprogram

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Program (avancerad nivå)
Göteborg
120 hp
Heltid
Kommande starter

Plats & start


Göteborg
Höst 2023

Göteborg
Höst 2023

Kulturvård med inriktning mot konservering, masterprogram

Masterprogrammet i kulturvård med inriktning mot konservering ger dig möjlighet att specialisera dig inom konservering och fördjupa dig i analys- och dokumentationstekniker. Under utbildningen får du möjlighet att fördjupa dina metodologiska och praktiska konserveringskunskaper och utveckla ett eget kritiskt tänkande för att kunna ta välgrundade beslut om konserveringsåtgärder. Programmet ger dig kompetens att arbeta som konservator och lägger samtidigt grunden för en akademisk karriär. Utbildningen som startar hösten 2022 har inriktningen moderna material. Utbildningen ges på engelska.

Om utbildningen

Masterprogrammet i kulturvård med inriktning mot konservering ger dig möjlighet att specialisera dig och fördjupa dig i analys- och dokumentationstekniker. Programmet erbjuder en ny inriktning varje läsår och för programstarten 2022 är temat moderna material. 

På programmet får du lära dig om vetenskapliga metoder för tillståndsanalys och om metoder för förebyggande konserveringsåtgärder och att göra både etiska och estetiska överväganden kring konservering utifrån konservatoryrkets etik. En viktig del av utbildningen är att du ska få möjlighet att utveckla ett eget kritiskt tänkande för att kunna ta välgrundade beslut vid val av konserveringsåtgärder, därför får du träna på att förutse och värdera konsekvenserna av olika konserveringsmetoder samt argumentera för val av lämpligt tillvägagångssätt med utgångspunkt i museiobjekt eller konstverk i offentlig miljö och dess specifika kontext.

Programmet ger dig praktiska färdigheter inom:

  • 3D-fotografering
  • videoproduktion
  • teknisk fotografering
  • röntgenfluorescens (XRF)
  • Fourier transform infraröd spektroskopi (FTIR)
  • Ramanspektroskopi
  • Svepelektronmikroskop med energidispersiv röntgenspektroskopi (SEM-EDS).

Internationell miljö med fokus på forskning och samarbeten

Masterprogrammet samverkar med yrkesverksamma specialister och forskare från hela världen. Institutionen har breda nätverk och flera viktiga samarbetspartners såsom muséer och konserveringsinstitutioner världen över, vilket ger dig goda möjligheter att skapa kontakter för framtida yrkesutövning eller forskarutbildning. Institutionen har även utbytesavtal med universitet runt om i Europa.

Efter studierna

Efter avslutat program kan du ansöka om en Filosofie masterexamen med huvudområdet kulturvård med inriktning mot konservering.

Programmet förbereder dig för arbete inom fältet konservering på exempelvis museum, privata konserveringsateljéer, bibliotek, inom regional eller statlig verksamhet. En del tidigare studenter har även startat egna företag. Utbildningen lägger också grunden för vidare akademiska studier på forskarnivå.

Utbildningen är uppbyggt i enlighet med ENCoREs regelverk som gör att programmet är kompatibelt med andra utbildningar internationellt, vilket ger dig möjlighet att söka praktik och senare efter avslutad utbildning även anställning utomlands.

Förkunskaper

Kandidatexamen i kulturvård med inriktning mot konservering. Student med motsvarade utbildning kan ges tillträde till programmet efter prövning. Engelska B/Engelska 6 eller motsvarande IELTS eller TOEFL.

Examen & Intyg

Masterexamen

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Kulturvård med inriktning mot konservering, masterprogram

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön