Visa allastudier.se som: Mobil

Litteratur och intersektionalitet

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Göteborg
15 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2020 - Göteborg

Litteratur och intersektionalitet

I kursen får du fördjupa dig i skönlitteratur med hjälp av det aktuella teoretiska perspektivet intersektionalitet och med hjälp av detta kommer vi att fokusera på hur olika maktordningar såsom klass, kön, rasifiering, sexualitet och ålder skapar och påverkar varandra. Vi kommer att läsa litteratur från så olika tider och rum som den Mesopotamiska antiken det Heiantidens Kyoto och dagens Göteborg vilka konsekvent behandlas med ett intersektionella perspektiv.

Kursen ges på halvfart, kvällstid vilket innebär en träff men du får räkna med ca 20 timmars studier i veckan. En stor del av dessa går åt till att läsa och tänka kring skönlitteraturen, att sätta sig in i facklitteratur och att skriva egna texter framförallt akademiska men även konstnärliga. Kursen är indelad i tre delar: en inledande del där fokus ligger på litteratur från den omedelbara samtiden som vi samtalar om under tre seminarier och i sällskap med ett par av dess författare. Därefter studerar vi den äldre litteraturen under sammanlagt sex föreläsningar, seminarier och lektioner, vilket utmynnar i den första skriftliga examinationen i form av en hemtentamen. Under kursens sista del läses 1800- och 1900-talens rika utbud av litterära texter under ytterligare sex pass, vilka likaså examineras i en avslutande hemtentamen. Parallellt med det historiska upplägget får du ta del av teoretiska och metodologiska intersektionella perspektiv på litteratur. Under kursens gång kommer du på så vis att tillgodogöra dig, inte endast kunskap om de historiska epokerna och litteraturens plats i dem, utan också att träna dig i användandet av litteraturvetenskapliga och intersektionella begrepp, teorier och metoder för analys. Kursens ambition är att anlägga ett kanonkritiskt såväl som kanonkreativt perspektiv i det att den söker röra sig bortom den traditionellt vita och västerländska litteraturen.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet

Recensioner

Det finns inga recensioner för Litteratur och intersektionalitet

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: