Visa allastudier.se som: Mobil

Makt och begär. Tragedins politik från Sofokles till Judith Butler

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Göteborg
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2021 - Göteborg

Makt och begär. Tragedins politik från Sofokles till Judith Butler

Kursen tar sin utgångspunkt i den klassiska grekiska tragedin för att sedan fördjupa sig i de sätt på vilka den influerat och utnyttjats av senare tiders tankevärldar. Vi fokuserar på Sofokles tragedier Kung Oidipus, Antigone, Oidipus på Kolonos med inriktning på de teman, utmaningar och frågor som präglat moderna diskussioner om människans existentiella och politiska villkor. Härigenom rör vi oss fram och tillbaka mellan den grekiska tankemiljön och den verkningshistoria som består i en lång rad  särpräglade uttydningar av Sofokles verk.

Bland de filosofer, författare och poeter som gripit sig an Sofokles verk kan nämnas Friedrich Nietzsche, G W F Hegel och Sigmund Freud, Luce Irigaray och Jacques Lacan, Judith Butler och Anne Carson. Under kursens gång gör vi några väl valda nedslag i denna rika verkningshistoria. På vilka sätt står den tragiska formen i konflikt eller samklang med en kristen världsbild? Vilka politiska insikter  vad gäller t ex makt- och genuskritik har man försökt utvinna ur gestalter som Oidipus, Antigone och Kreon? Vilka begrepp om liv och död, stat och familj, sexualitet och kärlek, religion och politik, vetande och makt, kan man skönja i skilda tolkningar? Vad händer med den klassiska tragedins form när den träder i förbindelse med den tragiska erfarenhetens moderna uttydare?

Kursen tillhandahåller verktyg för att kritiskt granska skilda tolkningstraditioner och deras sätt att förbinda det förflutna och samtiden. Kursen har forskningsanknytning.

 

Förkunskaper

30 högskolepoäng i valfritt huvudområde.

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet

Recensioner

Det finns inga recensioner för Makt och begär. Tragedins politik från Sofokles till Judith Butler

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: