Visa allastudier.se som: Mobil

Masterprogram i Mänskliga rättigheter

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Program (avancerad nivå)
Göteborg
120 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2021 - Göteborg
Sista ansökan: 2021-04-14

Masterprogram i Mänskliga rättigheter

Är du samhällsengagerad och vill jobba med frågor om diskriminering, asyl- och flyktingpolitik eller barns rättigheter? Vill du satsa på en akademisk karriär med fokus på mänskliga rättigheter? Då ska du läsa masterprogrammet i mänskliga rättigheter. 

Arbete med mänskliga rättigheter (MR) pågår överallt i samhället och efterfrågan på MR-kunskaper finns i kommunala, regionala och statliga verksamheter. Människorättsexperter efterfrågas i internationella och regionala organisationer som exempelvis FN och EU. MR-kunskap efterfrågas också för arbete i frivilligorganisationer och från företag i deras arbete med socialt ansvar och hållbarhet.

Masterprogrammet i mänskliga rättigheter är en tvärvetenskaplig utbildning som fokuserar på införandet av mänskliga rättigheter och rättighetsbaserat arbete. Att vara en tvärvetenskaplig utbildning innebär att en ser mänskliga rättigheter genom olika perspektiv. 

Programmet tar upp mänskliga rättigheters roll i dagens värld utifrån politiska, etiska och juridiska perspektiv och du lär dig om mänskliga rättigheters framväxt, dess rättsliga system, strukturer och aktörer. Du lär dig också om hur mänskliga rättigheter påverkas av globaliseringen och olika kulturella värdesystem. 

Programmet vänder sig till dig som har en grundexamen inom humaniora, samhälls- eller utbildningsvetenskap och vill ha en specialisering i huvudområdet i mänskliga rättigheter. Utbildningen är utformad för att förbereda dig för både yrkesverksamhet och akademisk forskning inom MR-området och ges på helfartstudier under två år.

Under termin ett och två läser du fyra obligatoriska kurser som både tar upp aktuella MR-frågor och behandlar teori och metod. Under termin tre finns möjlighet att skapa en egen profil på din masterexamen genom fritt val av kurser, bland annat kan du göra praktik i Sverige eller utomlands. Programmet avslutas med ett examensarbete under termin fyra, där du ges stor frihet att välja uppsatsämne och förlägga uppsatsarbetet utomlands genom Minor Field Studies (MFS) eller fältarbete på egen hand.

Undervisningsformer

Undervisningen omfattar föreläsningar, gruppundervisning, seminarier och exkursioner. Du får också möjlighet att göra arbetspraktik under dina studier. Mänskliga rättigheter behandlas även ur ett metodologiskt perspektiv för att du ska utveckla din förmåga att arbeta vetenskapligt och metodmedvetet i olika kvalificerade verksamheter, exempelvis med utvärderingar av projekt.

Praktik

I programmet får du möjlighet att göra praktik under termin 3. Du väljer själv om du vill göra din praktik i Sverige eller utomlands. Praktikperioden är en spännande erfarenhet och du får i arbetslivet pröva de teoretiska kunskaper som du har fått genom studierna. Praktiken ger dig nya perspektiv och en fördjupad förståelse av de fenomen och begrepp som har diskuterats under din utbildning.

Efter studierna

Människorättsexpertens arbetsmarknad är bred eftersom arbete med MR sker överallt i samhället. Efter din utbildning kan du arbeta med mänskliga rättigheter i kommunala, regionala eller statliga internationella och regionala organ som exempelvis FN och EU. MR-kunskap efterfrågas också i många olika frivilligorganisationer och allt mer från företag i deras arbete med socialt ansvar och hållbarhet.

Studenter som har läst masterprogrammet i mänskliga rättigheter arbetar idag som:

  • Demokratiutvecklare i Uddevalla kommun
  • Koordinator för freds- och människorättsövervakning för Kristna fredsrörelsen i Guatemala
  • Projektansvarig för förortssatsningar för Rädda Barnen i Göteborg
  • Utredare på Myndigheten för delaktighet
  • Reports Officer på World Food Programme i Zimbabwe
  • Utredare på Diskrimineringsombudsmannen
  • Projektansvarig för jämställdhetsintegrering i Umeå kommun
  • Webbansvarig på UN Women i Stockholm
  • Konsult i mänskliga rättigheter 

Förkunskaper

Kandidatexamen med minst 30 hp i ett samhällsvetenskapligt ämne eller motsvarande kunskaper relevanta för huvudområdet mänskliga rättigheter. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 5.

Examen & Intyg

Masterexamen

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet

Recensioner

Det finns inga recensioner för Masterprogram i Mänskliga rättigheter

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: