Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Göteborg
7.5 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2023 - Göteborg

Miljöekonomi

Det övergripande målet med kursen är att introducera studenterna till hur miljöproblem analyseras inom nationalekonomi. 

Den första delen av kursen är främst normativ och fokuserar på statens roll i miljöreglering. Den välfärdsteoretiska grunden för social choice diskuteras, följt av hur man applicerar välfärdsanalys av miljöproblem genom att använda metoder för att mäta nyttan till följd av förbättringar av miljön.

Den andra delen av kursen fokuserar på styrmedel. En översikt över olika typer av regleringar tillhandahålls och egenskaperna hos olika styrmedel diskuteras mer detaljerat. Även effekten av imperfekta marknader såsom hur bristande information påverkar val av styrmedel diskuteras. Flera exempel på styrmedel som används i praktiken ges under kursen.

NEK304 ges den andra kvartilen och kan läsas som valbar kurs på kandidatterminen tillsammans med Basic Econometrics NEK301 samt Uppsats NEK315. 15hp.

Förkunskaper

För tillträde till kursen krävs minst 45hp avslutade kurser i nationalekonomi eller 30hp genomgångna kurser i nationalekonomi varav minst 15hp avslutade samt genomgångna kurser motsvarande första året på samhällsvetenskapligt miljövetarprogram. Förkunskaper motsvarande 15-högskolepoäng i statistik rekommenderas.

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Miljöekonomi

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön