Organisationspsykologi

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Göteborg
30 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2023 - Göteborg
Sista ansökan: 2023-04-16

Organisationspsykologi

Många människor tillbringar mer tid på sina arbetsplatser än med sina familjer. Organisationer är den plats där människor möts för att utföra tjänster eller producera något i privat eller offentlig regi. Samarbete och samordning är viktigt för att organisationer skall fungera och för att medarbetarna i dem skall må bra. Detta är kursen för dig som vill förstå mer om psykologi i relation till organisationer och arbetsliv.

Organisationspsykologin är bred och omfattar många områden. Kursen berör bland annat frågeställningar kring hur man får arbetsgrupper att fungera bra och hur man skapar en god arbetsmiljö. Organisationer är utsatta för ständiga förändringar och kursen förmedlar också kunskap och förståelse för hur förändringsarbete kan och bör bedrivas på ett så smärtfritt sätt som möjligt. 

Kursen omfattar fem delkurser som alla berör centrala delar inom organisationspsykologin. Delkurs 1 - Introduktion till organisationspsykologi, här introduceras grundläggande organisationspsykologiska begrepp och teorier. Delkurs 2 - Arbetsvillkor, motivation, stress och hälsa har tyngdpunkt på att ge en översikt över teoretiska begrepp och modeller för att analysera och beskriva psykosociala arbetsmiljöförhållanden som har betydelse för människans hälsa, funktionsförmåga och motivation. Delkurs 3 - Arbetsgrupper och andra grupper ur ett psykologiskt perspektiv ger grundläggande teoretiska kunskaper i gruppsykologi. Delkurs 4 - Ledarskap och organisatoriskt beteende ger grundläggande teoretiska kunskaper om ledarskap, chefskap, beslutsfattande, kommunikation och styrning i organisationer. Delkurs 5 - Organisatorisk utveckling och förändring i en global värld ger en övergripande förståelse för hur organisationer utvecklas reaktivt och proaktivt i en global värld. 

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Organisationspsykologi

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön