Visa allastudier.se som: Mobil

Översättningsvetenskap: teorier och tillämpningar

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Distans
7.5 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Höst 2022 - Distans

Översättningsvetenskap: teorier och tillämpningar

Kort om kursen: 

Vilken roll spelar översättning, översättningar och översättare i samhället? Vilka perspektiv kan forskare använda för att analysera översättning som process, översättningar som produkter och översättare som aktörer i samhällen? Vad är speciellt med översättning av juridiska texter, medicinska texter och litterära texter avsedda för vuxna? Den här kursen ger dig en möjlighet att fördjupa dig i översättning som fenomen, och det ur både ett teoretiskt och ett tillämpat perspektiv!

Om utbildningen:

Under kursen skaffar du dig först kunskap om vilken betydelse som översättning, översättningar och översättare har eller kan ha i samhällen. Du utvecklar också din kunskap om översättningsvetenskapen som vetenskapsområde och dess utveckling från 1950-talet och framåt. Därefter tillämpar du dessa kunskaper på två sätt.

För det första analyserar du och dina kurskamrater empiriska studier som utgår från olika översättningsvetenskapliga inriktningar. De empiriska studierna gäller dels texter inom juridikens och medicinens fackområden, dels litterär prosa för vuxna läsare. För det andra använder du och dina kurskamrater översättningsvetenskapliga inriktningar för att analysera existerande översättningar från engelska eller något annat källspråk till svenska. Genom analyserna klarläggs måltextens eller måltexternas styrkor och svagheter med hänsyn till situation, funktion och målgrupp.

Båda typerna av praktiska tillämpningar diskuteras under seminarier. Också inom tillämpningarna uppmärksammas översättning, översättningar och översättare i ett samhällsperspektiv.

 

Förkunskaper

För tillträde till kursen krävs kandidatexamen eller motsvarande i språkvetenskapligt ämne. Därutöver krävs språkkunskaper motsvarande svenska B/svenska 3 eller sva B/sva 3 och engelska A/engelska 6. 

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitetRecensioner

Det finns inga recensioner för Översättningsvetenskap: teorier och tillämpningar

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: