Psykologiska aspekter på bruk, riskbruk och beroende

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Göteborg
15 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2023 - Göteborg
Sista ansökan: 2023-04-16

Psykologiska aspekter på bruk, riskbruk och beroende

Kursen ger grundläggande kunskap i alkohol och drogers påverkan på vår psykologiska funktion, både utifrån ett individ- såväl som samhällsperspektiv. Förutom psykologisk kunskap om bruk, riskbruk och beroende kommer du också lära dig hur alkohol och droger påverkar vår fysiologi.

Inom kursen diskuteras hur genus, etnicitet och kultur påverkar alkohol- och droganvändning och hur psykisk ohälsa på olika sätt kan höra ihop med riskbruk och beroende av alkohol och droger. Oavsett om du är lärare, socionom, beteendevetare, läkare, har något annat yrke eller allmänt nyfiken på området så kommer du ha nytta av kursen eftersom alkohol- och droganvändning, både bruk, såväl som riskbruk och beroende är vanligt förekommande i många olika sammanhang i vårt samhälle. 

Kursen startar med en mindre introduktionskurs som på en övergripande nivå beskriver vår befolknings användning av alkohol- och droger. Här går vi bland annat igenom hur vanligt förekommande det är i vårt land, varför kvinnor och män använder alkohol och droger på olika sätt, varför vi har den alkohol- och drogpolitik som vi har och vilka aspekter det är som styr folkhälsoarbetet kring alkohol och droger.

Efter den första introducerande delkursen går vi in på psykologin bakom bruk, riskbruk och beroende. Här går vi igenom hur personlighet, livsstil, uppväxtförhållanden, grupptillhörighet m.m. hänger ihop med alkohol- och droganvändning. Vi kommer också att gå igenom hur hjärnan och kroppen påverkas av alkohol och droger, eftersom den fysiologiska påverkan styr den psykologiska påverkan som alkohol och droger ger.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Psykologiska aspekter på bruk, riskbruk och beroende

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön