Psykologiska och psykosociala insatser vid riskbruk och beroende

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Göteborg
15 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2023 - Göteborg
Sista ansökan: 2023-04-16

Psykologiska och psykosociala insatser vid riskbruk och beroende

Substansriskbruk och substansberoende är ett utbrett problem i samhället och något som försämrar personens förmåga att fungera på olika arenor i livet.

Den här kursen ger en översikt av de psykologiska och psykosociala behandlingsmöjligheter som idag används kliniskt och som rekommenderas i riktlinjer och forskning. Syftet är att du ska få möjlighet att nyansera och bredda dina kunskaper om tillgängliga behandlingsmöjligheter, samt att fördjupa dina kunskaper om hur de kan individanpassas vid exempelvis olika allvarsgrader av substansberoende och vid olika typer av psykiatrisk samsjuklighet.

Vi diskuterar olika tillvägagångssätt för utredning, bedömning och behandlingsplanering, samt går igenom psykologiska teorier om beteendeförändring och motivation, både ur ett forskningsperspektiv och ur ett kliniknära perspektiv.

Du kommer även att under handledning få fördjupa dig i forskning om ett delområde som du är särskilt intresserade av.

Kursen riktar sig både till dig som är kliniskt verksam psykolog eller socionom och som vill fördjupa dina kunskaper, liksom till dig som är student på master- eller magisternivå och som vill lära dig mer om området.

Förkunskaper

För tillträde till kursen krävs högskoleutbildning med inriktning mot omsorg, vård eller behandling om minst 180 högskolepoäng, varav minst 15 högskolepoäng i forskningsmetod, eller 180 högskolepoäng, varav minst 15 högskolepoäng i forskningsmetod, och minst 60 högskolepoäng i ämnet psykologi. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska B/Engelska 6.

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Psykologiska och psykosociala insatser vid riskbruk och beroende

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön