Psykologiska perspektiv på ekonomiskt beteende

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Göteborg
15 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2023 - Göteborg
Sista ansökan: 2023-04-16

Psykologiska perspektiv på ekonomiskt beteende

Varje dag gör vi ekonomiska val. Det kan handla om allt från vilka frukostflingor vi ska köpa till om vi ska ta ett huslån eller vilka aktier vi ska investera i.

Ekonomisk psykologi (eller beteendeekonomi) är ett spännande och växande forskningsfält i gränslandet mellan ekonomi och psykologi. I den här kursen får du lära dig hur psykologiska faktorer påverkar såväl ekonomiskt vardagsbeteende som större ekonomiska beslut. Exempel på ämnen vi behandlar är förhållandet mellan pengar och lycka, hur vi bedömer priser i utländska valutor, aktiemarknadens psykologi, varför vår upplevelse och nytta av en produkt kan bero på hur mycket vi betalat för den, hur pensionssparande kan ökas med hjälp av psykologi, samt varför ekonomiska incitament ibland påverkar beteenden i motsatt riktning än vad som var avsett.

Kursen lämpar sig för dig som studerar ekonomi och vill komplettera med ett fördjupat psykologiskt perspektiv, samt för dig med psykologiska förkunskaper och ett intresse för ekonomi. För att få utbyte av kursen krävs dock inga särskilda förkunskaper, bara ett intresse av kombinationen ekonomi och psykologi.

Kursen ges på engelska.

Förkunskaper

För tillträde till kursen krävs 180 hp från högskolestudier på grundnivå. Sökande ska dessutom kunna visa kunskaper i engelska: Engelska 6/Engelska kurs B från svensk gymnasieskola eller motsvarande kunskaper från ett internationellt erkänt test, såsom TOEFL eller IELTS.  

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Psykologiska perspektiv på ekonomiskt beteende

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön