Visa allastudier.se som: Mobil

Psykoterapeutprogrammet, Familje- och systemorienterad psykoterapi

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Program (avancerad nivå)
Göteborg
90 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2021 - Göteborg

Psykoterapeutprogrammet, Familje- och systemorienterad psykoterapi

Psykoterapeutprogrammet, med inriktning mot Familje- och systemorienterad psykoterapi, har ett systemiskt och relationsinriktat perspektiv på mänskliga problem. Det innebär att varje studerande efter genomgången utbildning självständigt skall kunna arbeta psykoterapeutiskt med psykosociala system som familjen, i dess olika konstellationer, men också med andra betydelsefulla nätverk.

Den studerande kommer att bli förtrogen med teorier, metoder och tekniker inom de familjeterapeutiska skolbildningarna, men också med andra teorier som förankrar arbetet med familjer, både i en psykiatrisk såväl som samhällelig kontext.

Den schemalagda utbildningen, som utgörs av föreläsningar, seminarier, handledning och olika former av examinationer, är huvudsakligen förlagd till två heldagar varannan vecka, men kan i viss mån variera beroende på kursinnehåll. Närvaron under dessa två dagar är avgörande för att tillgodogöra sig de kunskaper och färdigheter som krävs för att bli godkänd på respektive kurs.

Under utbildningens gång skall varje studerande, utifrån sin dagliga verksamhet på sin arbetsplats, bedriva ett flertal psykoterapier med olika familjekonstellationer av olika tidslängd. Dessa samtal behandlas i en handledningsgrupp om fem-sex deltagare under ledning av en erfaren, utbildad handledare. Förutom de egna ärendena kommer varje deltagare bli väl förtrogen med de övrigas ärenden. Integritet, sekretess och etiskt bemötande skall prägla såväl varje behandling som handledningsgrupp.

Sammantaget innebär det att varje studerande efterhand skall kunna visa förmåga att självständigt genomföra diagnostiska bedömningar och familjeanalyser samt genomföra och kritiskt utvärdera familjeterapeutisk behandling.

Förkunskaper

Avlagd psykologexamen (enligt 1982 års studieordning eller senare bestämmelser).Läkarexamen med specialistkompetens i psykiatri eller barn- och ungdomspsykiatri.SocionomexamenAnnan motsvarande examenFör inriktningarna Familje- och systemorienterad psykoterapi och Individualpsykoterapi med inriktning mot kognitiv beteendeterapi ska egen individualterapi omfattande minst 40 tim eller 100 timmar i grupp hos legitimerad psykoterapeut ha genomförts.För inriktningen Individualpsykoterapi med inriktning mot psykodynamisk terapi ska egen individualterapi omfattande minst 75 timmar eller 150 timmar i grupp hos legitimerad psykoterapeut ha genomförts.För samtliga ovanstående krävs dessutom grundläggande psykoterapiutbildning.

Examen & Intyg

Psykoterapeutexamen

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet

Recensioner

Det finns inga recensioner för Psykoterapeutprogrammet, Familje- och systemorienterad psykoterapi

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: