Rättspsykologi

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Göteborg
30 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2023 - Göteborg
Sista ansökan: 2023-04-16

Rättspsykologi

Rättspsykologisk forskning handlar om att ta fram psykologisk kunskap som är viktig för rättsväsendet och som kan bidra till att förbättra polisens utredningar och domstolarnas arbete.

Den här kursen ger dig grundläggande kunskaper om området, och ett vetenskapligt förhållningssätt både till de tillvägagångsätt som används inom rättsväsendet och till vanligt förekommande förställningar om bland annat brottslingar, offer, vittnen och rättsprocesser.

Vi inleder kursen med en genomgång av psykologiska aspekter på brottslighet, viktimologi och hur brott uppmärksammas i massmedia, samt en orientering i rättspsykiatri. Därefter går vi igenom psykologiska perspektiv kopplade till brottsutredningar, till exempel hur människor minns brott, hur polisen bäst förhör offer, vittnen och misstänkta, och hur man bör gå tillväga när man förhör barn. Vi tar också upp vittnespsykologi, vittneskonfrontationer och gärningsmannaprofilering.

Du får även ta del av forskningsbaserade metoder som kan användas till att bedöma tillförlitlighet och trovärdighet i rättsprocesser, liksom annan kunskap av relevans för domstolsförhandlingar, till exempel psykologiska aspekter av juridiskt beslutsfattande och sakkunnigbeviset.

Avslutningsvis får du kritiskt granska verkliga rättsfall utifrån den kunskap du har tillägnat dig under kursens gång. 

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Rättspsykologi

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön