Rättspsykologi: Aktuell forskning

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Göteborg
15 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2023 - Göteborg

Rättspsykologi: Aktuell forskning

Rättspsykologi avser användandet av psykologisk forskning och teori inom rättsväsendet. Vetenskapliga metoder appliceras för att studera nutida, aktuella samhällsproblem där psykologi spelar en viktig roll. Hur fattar domare och advokater beslut? Hur tolkar utredare bevismaterial? Vilka faktorer påverkar en vittnesutsagas pålitlighet? Hur kan personer minnas saker som aldrig har hänt? Är det möjligt att avslöja en lögnare? Hur bör man ställa frågor till vittnen och offer för att få så trovärdig information som möjligt? Hur förhör man bäst en misstänkt?

Psykologisk forskning har mycket att bidra med kring var och en av dessa frågor, och kan därför utgöra en viktigt roll i att utveckla och förbättra rättsväsendets riktlinjer och praxis. Denna kurs syftar till att ge dig som student kunskap av, och kritiska perspektiv på, aktuell rättspsykologisk forskning det vill säga forskning som ämnar besvara just frågor som dessa. 

Kursen riktar sig till studenter med en stabil grund av psykologiska studier på kandidatnivå, och som nu skall påbörja eller är i början av sina studier på mastersnivå. Kursen är väl lämpad för studenter med särskilt intresse för forskningsprocesser, samt för den roll som psykologisk forskning kan spela inom rättsväsendet. Specifikt riktar sig kursen till studenter med ambition om fortsatta studier på doktorandnivå. 

Kursen omfattar aktuell forskning inom rättspsykologins nyckelområden, genom följande tre delkurser:

  1. Rättsväsendet Aktörer och beslutsfattande
  2. Minne, lögndetektion och trovärdighetsbedömningar
  3. Förhör

Kursen ges på engelska.

 

Förkunskaper

Minst 90 hp i psykologi från utbildning på grundnivå, inklusive ett fördjupningsarbete om minst 15 hp. Sökande ska dessutom kunna visa kunskaper i engelska: Engelska 6/Engelska kurs B från svenska gymnasieskola eller motsvarande kunskaper från ett internationellt erkänt test, såsom TOEFL eller IELTS.

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Rättspsykologi: Aktuell forskning

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön