Visa allastudier.se som: Mobil

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot neurosjukvård

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Program (avancerad nivå)
Göteborg
60 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2022 - Göteborg
Sista ansökan: 2022-03-14

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot neurosjukvård

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot neurosjukvård

Avancerad nivå, halvfart | 60 hp

Om programmet

Specialistsjuksköterskor med inriktning mot neurosjukvård arbetar med omvårdnad inom specialiserad vård med patienter som drabbats av olika neurologiska sjukdomar eller neurokirurgiska tillstånd och skador. Specialistsjuksköterskan har förmågan att bedöma och övervaka vitala funktioner i samband med neurologiska och neurokirurgiska tillstånd, neurologisk skada och rehabilitering.

Du som väljer denna inriktning har möjlighet att fördjupa dig i olika områden inom neurologisk sjukdom eller skada, till exempel neurologi, stroke, neurokirurgi eller rehabilitering.

Utbildningen ger en hög omvårdnadskompetens genom att kombinera teori, verksamhetsförlagd utbildning och verksamhetsintegrerat lärande. Inom ramen för utbildningen finns möjlighet till en valfri kurs 7,5 hp med fördjupning inom ett specifikt ämne som är relevant för inriktningen.

Utbildningen till specialistsjuksköterska med inriktning mot neurosjukvård är en akademisk yrkesutbildning på avancerad nivå som leder till specialistsjuksköterskeexamen.

Vem kan söka?

Utbildningen riktar sig till dig som har en examen som sjuksköterska om minst 180 hp, ett års arbetslivserfarenhet som sjuksköterska och som vill ta nästa steg och bli specialistsjuksköterska. 

Denna inriktning ger dig:

  • Fördjupade kunskaper i avancerad bedömning, vårdplanering och uppföljning av patienter inom neurosjukvård
  • I utbildningen ingår också ett självständigt arbete som syftar till att ge dig kompetens att utveckla vården, arbeta evidensbaserat samt att implementera forskningsresultat inom neurosjukvård. Arbetet kan med fördel kopplas till den egna verksamheten.

Efter avslutad utbildning

Programmet ligger till grund för generell examen i omvårdnad på magisternivå och ger behörighet till fortsatta studier på forskarnivå.

Arbetsområde

Specialistsjuksköterskor inom neurosjukvård kan arbeta på vårdavdelningar och mottagningar med inriktning mot neurologi, neurokirurgi, stroke och rehabilitering. Arbetet omfattar avancerad omvårdnad och bedömningar av vuxna personer i samband med neurologisk sjukdom eller skada. Specialistsjuksköterskornas kompetens och ökade kunskaper i evidens och forskning ger en stabil grund till utveckling av vården.

Inriktningens innehåll

Specialistsjuksköterskeprogrammets huvudområde är omvårdnad. I programmet integreras kunskaper från vårdvetenskap, medicinsk vetenskap och samhälls- och beteendevetenskap.

De kurser som ingår är:

  • Specialistsjuksköterskans funktion med inriktning mot neurosjukvård, 1,5 hp
  • Akut neurosjukvård, 7,5 hp
  • Stroke ett interprofessionellt vårdprocessperspektiv, Del 1, 7,5 hp
  • Rehabiliteringsmedicin med fokus personer med neurologiska funktionshinder, 7,5 hp
  • Klinisk fördjupning inom neurosjukvård, 6 hp*
  • Vetenskaplig metod, 7,5 hp*
  • Examensarbete i omvårdnad med relevans för neurosjukvård, 15 hp*
  • Valfri kurs på avancerad nivå med relevans för neurosjukvård, 7,5 hp

Den inbördes ordningen mellan kurserna kan variera.

*Huvudområde omvårdnad. Övriga kurser bedrivs på Institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Göteborgs universitet. Den valfria kursen kan genomföras vid annat lärosäte och tillgodoräknas inom ramen för programmet. Studierna bedrivs på halvfart. Delar av studierna bedrivs på distans via nätbaserad undervisning, för detta behövs tillgång till dator med kamera och mikrofon.

 

Belastningsregistret

När du ska göra din verksamhetsförlagda utbildning (VFU) kan vissa verksamheter kräva att du uppvisar utdrag ur belastningsregistret.

Förkunskaper

För tillträde till specialistsjuksköterskeprogrammet krävs utöver grundläggande behörighet: nordisk legitimation som sjuksköterska avlagd kandidatexamen i omvårdnad eller motsvarande ett års yrkeserfarenhet som sjuksköterska svenska B och engelska A på gymnasienivå eller motsvarande

Examen & Intyg

Specialistsjuksköterskeexamen

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot neurosjukvård

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön