Visa allastudier.se som: Mobil

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot operationssjukvård

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Program (avancerad nivå)
Borås
60 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2020 - Borås

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot operationssjukvård

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot operationssjukvård

Avancerad nivå helfart | 60 hp

Om programmet

Som operationssjuksköterska har du en unik kompetens och en ansvarsfylld roll där du ofta blir ett viktigt stöd för både patienten och dina kollegor i operationssalen. Operationssjuksköterskan ansvarar för personcentrerad- och evidensbaserad omvårdnad av patienter som ska genomgå, genomgår eller har genomgått undersökningar och operativa ingrepp vid allmän kirurgisk operationsavdelning, specialiserad eller högspecialiserad operationsavdelning. Patienterna kan vara i alla åldrar och de kan både ha vanliga, komplicerade och/eller akuta sjukdomar och skador. Operationssjuksköterskan samordnar och leder arbetet inom sitt ansvarsområde i operationssalen och övervakar patientens välbefinnande och säkerhet under operationen. Det innebär bland annat ansvar för hygien, sterilitet, och instrument, men även sådant som handledning och verksamhetsutveckling ingår i operationssjuksköterskans kompetensområde.

Under utbildningen lär du dig också att kunna leda, fördela och planera arbetet inom arbetslaget och hur du på bästa sätt använder dina kunskaper vid större olyckor och katastrofer.

Vem kan söka?

Utbildningen riktar sig till dig som har en examen som sjuksköterska om minst 180 hp och som vill ta nästa steg och bli specialistsjuksköterska. 

Efter avslutad utbildning

Programmet ligger till grund för yrkesexamen som operationssjuksköterska, generell examen i omvårdnad på magisternivå och det ger behörighet till fortsatta studier på forskarnivå.

Arbetsområde

Arbetsområdet är vård av barn, vuxna och äldre i samband med kirurgiska behandlingar inom olika specialiteter.

Inriktningens innehåll

I programmet integreras kunskaper från vårdvetenskap, medicinsk vetenskap samt samhälls- och beteendevetenskap. Programmet består av nedanstående obligatoriska kurser inom huvudområdet omvårdnad.

  • Introduktion till specialistsjuksköterskans funktion inom operationssjukvård 7,5 hp
  • Intraoperativ omvårdnad, 7,5 hp
  • Intraoperativ vårdmiljö och säkerhet, 7,5 hp
  • Vetenskaplig metod, 7,5 hp
  • Klinisk fördjupning inom operationssjukvård, 15 hp
  • Examensarbete i omvårdnad med inriktning mot operationsvård, 15 hp

Vid den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU), som omfattar närmare en tredjedel av utbildningen, kommer placering ske inom hela Västra Götalandsregionen. Vid ansökan till programmet har du möjlighet att välja ort för din VFU-placering: Göteborg, Borås, Skövde, Varberg eller Trollhättan (NU-sjukvården). Den teoretiska delen av utbildningen är förlagd i Göteborg.

Belastningsregister

När du som student vid Göteborgs Universitet ska göra din verksamhetsförlagda utbildning (VFU) kan vissa enheter kräva att du som student ska kunna uppvisa utdrag ur belastningsregistret. Det informeras i sådana fall i webbverktyget för VFU, Praktikplatsen.se och i välkomstbrev från din praktikplats.

 

Förkunskaper

Nordisk legitimation som sjuksköterska, avlagd kandidatexamen i omvårdnad eller motsvarande. Därutöver krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 5.

Examen & Intyg

Specialistsjuksköterskeexamen

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet

Recensioner

Det finns inga recensioner för Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot operationssjukvård

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: