Visa allastudier.se som: Mobil

Svensk stormaktstid - politik, ekonomi, kultur

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Göteborg
15 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2021 - Göteborg

Svensk stormaktstid - politik, ekonomi, kultur

Få perioder i svensk historia är så omskrivna som stormaktstiden ca 1630-1720. Det var en tid då Sverige ingrep på den internationella scenen på ett sätt som aldrig skett vare sig förr eller senare. Hur var den svenska kraftutvecklingen möjlig? I vilket historiskt sammanhang skall den fogas in? Vilken sorts samhälle var det stormaktstida Sverige och hur kom det att förändras under perioden? Syftet med kursen är att belysa dessa och andra hithörande frågor med utgångspunkt i den nyare forskningen. Ambitionen är att ge en helhetsbild av det dåtida samhällssystemet. Litteraturen tar därför upp en mängd olika aspekter utifrån olika tolkningar och synsätt: befolkningsutvecklingen, jordbrukets förhållanden, den tidigmoderna statens framväxt, krigföringens villkor, relationen mellan styrande och styrda samt kulturella mönster inom befolkningens breda lager.

Förkunskaper

Godkänt resultat på HI1116 Historia, Fördjupningskurs (30 hp) eller HI4100 Historia, Fördjupningskurs 1 (20 p) eller motsvarande, eller avlagd kandidatexamen om minst 180 hp.

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet

Recensioner

Det finns inga recensioner för Svensk stormaktstid - politik, ekonomi, kultur

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: