Visa allastudier.se som: Mobil

Teologisk estetik: konst och konstteori i kristen tradition

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Distans, Göteborg
7.5 hp
Deltid
Kommande starter

Plats & start


Göteborg
Vår 2021

Distans
Vår 2021

Teologisk estetik: konst och konstteori i kristen tradition

Konst och teologi har alltid varit nära sammanflätade. Den här kursen ger historiska och nutida perspektiv på teologisk estetik, såväl i relation till konkreta konstnärliga uttryck som i dess teoretiska formulering. Historiskt görs ett antal nedslag som rör bildförbudets roll för den tidiga kristna ikonografin, den bysantinska bildstriden och dess ikonteologi, naturalismens föreställning om religiös konst, samt den teologiska estetikens återkomst i västerländsk teologi under 1900-talet. Kursen berör också samtida teman, såsom den didaktiska konstsynens begränsningar, relationen mellan religiös ikonografi och modern konst, samt den estetiska förnimmelsens betydelse för den religiösa erfarenheten. Därmed eftersträvas en förmåga att sätta estetiken i relation till den övriga teologin på ett sätt som uppvisar deras ömsesidiga beroende.

Förkunskaper

Kandidatexamen alternativt avslutade kurser om minst 180hp på grundnivå, varav minst 90hp med progression i något huvudområde där det ingår ett kandidatexamensarbete om minst 15hp. Behörig är också den som har motsvarande utländsk utbildning eller som har motsvarande förkunskaper enligt tidigare studieordning. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Engelska A/Engelska 5.

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet

Recensioner

Det finns inga recensioner för Teologisk estetik: konst och konstteori i kristen tradition

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: