Trä - grundkurs

Grebbestads folkhögskola
Sammanfattning
Folkhögskola
Grebbestad
Varierande
Heltid
CSN-berättigad
Klassrum
Startdatum: Löpande - Grebbestad

Trä - grundkurs

Särskild kurs Trä - Grundkurs

Från slev till skåp. I denna ettåriga utbildning får du grundläggande kunskaper inom slöjd och möbelsnickeri. Kursen innehåller bland annat träteknik, grundläggande färglära, skissteknik, kroki. Du får lära känna olika träslag och traditionella slöjtekniker och vi lägger även grunderna inom möbelhantverk och möbelsnickeri där du själv kommer att formge alla dina föremål.

Vad gör vi på utbildningen?

För att få en bra materialkännedom inleder vi året med en introduktion i arbete med handverktyg och slöjtekniker. Efter ungefär en månad börjar vi att arbeta med hantverksmässigt möbelsnickeri och fortsätter med det resten av läsåret. Inom möbelsnickeri kommer vi att gå igenom olika sammansättnings metoder så som sargtappning, gradning, sinkning m.m. Med dessa kunskaper tillverkar vi pallar, skåp och andra möbler med hantverket som grund. Du kommer även få en viss maskinkännedom under ditt första år. 

I ditt arbete kommer du jobba från skiss till färdig möbel. Du får handledning i så väl formgivningen som i tekniska lösningar. På bildlektionerna kommer du att få verktyg för att kunna visualisera dina idéer. 

För att du skall hinna med förutsätter utbildningen att du arbetar en del i trä-salen även under fritiden. 

Under ditt läsår på Grebbestads Folkhögskola kommer vi även göra ett antal studieresor, där möbelmässan i Stockholm brukar vara en stående punkt 

Så ansöker du

Skriv ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker just den här utbildningen. Bifoga ifylld anmälningsblankett, personbevis, betyg, arbetsintyg och andra dokument som kan vara av värde för antagningen.

Sista ansökningsdag är 1 maj 2019 sista ansökningsdagen. Obs! I mån av plats sker löpande antagning fram till kursstart.

Examen & Intyg

Folkhögskolan ger inte betyg i enskilda ämnen i traditionell mening. I stället får du ett gemensamt, graderat studieomdöme för alla ämnen du deltagit i. Dessutom får du intyg över de olika behörigheter du klarat. Med studieomdöme från folkhögskola kan du antas även i den s.k. folkhögskolekvoten när du söker till högskola. 

Kostnader

Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Du får själv betala för virke och övrigt material som behövs för dina arbeten. Kostnaden beror bl.a. på val av träslag, men kan uppskattas till cirka 4500 kr för hela läsåret. Vi delar upp kostnaderna för egen skyddsutrustning och gemensamma förbrukningsmaterial, kostnaden för detta är cirka 600 kr per termin och deltagare.

Ämnen vi läser

  • Möbelkonstruktion 
  • Ritteknik 
  • Verktygens vård och handhavande 
  • Maskinernas vård och handhavande 
  • Sammansättningstekniker 
  • Formgivning 
  • Färglära
  • Materiallära 

Grebbestads folkhögskola

Grebbestads Folkhögskola

Grebbestads Folkhögskola erbjuder elva kurser, nyrenoverat internat, fina klassrum, gymnastiksal, gym, fotolabb, klättervägg, flygel och bibliotek. Sommarkurser, konferensverksamhet och en fantastisk utsikt. Mitt i Grebbestad i norra Bohuslän ligger Grebbestads folkhögskola. Skolan ägs av Västra Götalandsregionen och grundades 1875 och...


Läs mer om Grebbestads folkhögskola och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Recensioner

Det finns inga recensioner för Trä - grundkurs

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön