Visa allastudier.se som: Mobil

CNC- och Robottekniker

Hermods YH
Sammanfattning
Yrkesutbildning
Lund
2 år
Heltid
CNC- och Robottekniker

CNC- och Robottekniker

Studera till CNC- och Robottekniker på Hermods YH

En CNC-tekniker sköter datorstyrda maskiner för tillverkning av olika detaljer inom industrin. 

En CNC-tekniker sköter datorstyrda maskiner för tillverkning av olika detaljer inom industrin. Det kan till exempel vara att ta fram fordonsdelar i metall eller hårdvara i plast genom att svarva, fräsa, svetsa eller borra. Det är ett precisionsarbete där maskinerna ställs in på millimetern tack vara programmering och 3D-modellering. 

Som CNC-tekniker är maskinen ditt ansvar att ställa in, hantera och i vissa fall reparera. Industrigolvet är din arbetsplats, men datorn ditt främsta arbetsverktyg. Via den ställer du in och styr maskiner i tillverkningen. 

Yrket passar dig som är noggrann, tekniskt lagd och som vill ha en karriär inom den svenska industrin. Kanske arbetar du idag som CNC-montör eller tekniker, men är redo för mer avancerade arbetsuppgifter. Kanske kommer du direkt från ett tekniskt gymnasium eller för den delen bygg- och anläggning, fordons- eller svetsindustri eller arbetat med el och energi. Genom att programmera maskiner kan både pengar sparas, människors välmående och miljön bli bättre. 

Efter utbildningen

Vår utbildning leder till kunskap och kompetens för att: 

- utföra skärteknisk produktionsutveckling på en specialiserad, och till viss del, avancerad nivå 

- arbeta med ritningsläsning 

- arbeta med och i CAD/CAM 

- obehindrat hantera olika metoder för att effektivisera och kvalitetssäkra produktion 

- självständigt utvärdera, avgöra och föreslå lämpligt material vid ytbehandling/värmebehandling, arbeta i enlighet med gällande säkerhetsföreskrifter 

- arbeta med automatiserad produktion 

Målet är att den studerande ska få specialiserade kunskaper om robotteknikens användningsområden och dess betydelse för utveckling av olika tillverkningssystem för automatiserad produktion. Den studerande ska förses med färdighet och kompetenser att självständigt kunna skriva i olika robotprogram samt kunna tillämpa programfunktioner/instruktioner, såsom relativa positioner, sök- och villkorsinstruktioner. 

En CNC-tekniker arbetar med automatiserad produktion och ska kunna programmera CNC-maskiner utefter ett antal parametrar. Att kunna arbeta med robotik blir av största vikt. 

Behörighet

För att bli antagen till denna utbildning krävs Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier samt följande förkunskaper eller motsvarande:

 • Matematik 2

Saknar du kursen ovan kan du läsa in denna hos oss på distans inför utbildningen via en så kallad preparandkurs. Preparandkursen är avgiftsfri och du läser den online i din egen takt under några veckor. Läs mer om våra preparandkurser här.

Upplägg

Denna utbildning bedrivs i klassrum

Denna utbildning bedrivs i klassrum. Två till tre dagar i veckan är det schemalagda lektioner och resterande tid ägnas åt självstudier eller grupparbeten. Undervisningen består bland annat av föreläsningar, fallstudier, projektarbeten och egenstudier. Utbildningen innehåller två LIA-perioder där du får praktisera dina teoretiska kunskaper ute på en arbetsplats.

En tredjedel av utbildningen gör du ute på en arbetsplats

Utbildningen innehåller två LIA-perioder där du får praktisera dina teoretiska kunskaper ute på en arbetsplats. Många ser LIA-perioden som den största fördelen med YH-utbildning då du får arbetslivserfarenhet och får in en fot in på arbetsmarknaden redan under studietiden.

Gör din LIA utomlands

Som studerande på Hermods Yrkeshögskola har du en unik möjlighet att göra en del eller hela din LIA-period i en annan stad i Europa. Vi ger dig all hjälp och stöd du behöver inför, under och efter din LIA utomlands. Som studerande får du ekonomiskt stöd för resa, boende och uppehåll under hela perioden. Du bestämmer själv om du vill hitta en LIA-plats utomlands på egen hand eller om du vill att Hermods hjälper dig med kontakterna. Vi samarbetar med flera partnerorganisationer runt om i Europa.

Kursplan

Kurser 

 • Branschenlig matematik, 30 yhp
 • Avancerad CNC-teknik, 35 yhp
 • Examensarbete, 30 yhp
 • Kvalité- och produktionsutveckling, 20 yhp
 • LIA, 60 yhp
 • LIA, 60 yhp
 • Material- och verktygslära, 30 yhp
 • Programmering/teknik CAD/CAM, 30 yhp
 • Ritning och ritningsläsning, 30 yhp
 • Robotik, 35 yhp
 • Specialiserad CNC-teknik, 20 yhp
 • Teknik engelska, 25 yhp

Hermods YH

BÖRJA, FÖRÄNDRA ELLER UTVECKLA DITT YRKESLIV HOS OSS!På Hermods vill vi att du ska kunna uppnå dina yrkesdrömmar och yrkesmål oavsett var du befinner dig i livet. Hermods Yrkeshögskola är alternativet för dig som är på jakt efter ditt första...


Läs mer om Hermods YH och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om CNC- och Robottekniker
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Hermods YH

Recensioner

Det finns inga recensioner för CNC- och Robottekniker

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen CNC- och Robottekniker från Hermods YH, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön