Visa allastudier.se som: Mobil

Mätningstekniker Specialkompetens GEODESI

Hermods YH
Sammanfattning
Yrkeshögskola
Distans
2 år
Heltid
Mätningstekniker Specialkompetens GEODESI

Mätningstekniker Specialkompetens GEODESI

Plugga till Mätningstekniker Specialkompetens GEODESI på Hermods YH

Vill du arbeta inom byggsektorn med att ta fram viktiga data för beslutsfattande?

Som mätningstekniker har du specialistkompetens inom byggtekniska ritningar och mätteknik och är den som tar fram mätpunkter som ligger till grund för hur en ny väg eller ett bostadshus ska kunna byggas.

Arbetet sker både utomhus på byggen där du använder dig av olika tekniska
mätverktyg och inomhus framför dator där du arbetar med 3D-modeller och
analyserar data. En ökad produktion inom bygg- och anläggningssektorn i
kombination med ny digital teknik har skapat en stor efterfrågan på kunniga
mätningstekniker.

Vår utbildning har även ett eget kursområde som ger dig specialistkompetens inom geodesi / geodetisk mätning, även kallad planläggningsmätning, vilket är när man mäter in eller sätter ut punkter eller detaljer på marken med hög noggrannhet, ofta har du en områdesritning som du utgår ifrån. Det kan till exempel röra sig om inmätning av ett hus som en granne upplever står på sin tomt eller utsättning av en väg som skall anläggas. En specialistkompetens som arbetsmarknaden starkt efterfrågar.

”…Innovativ och effektiv användning av geodata är en viktig faktor inom
samhällsbyggnad. Dataanvändningen ökar, både med anledning av digitaliseringen och den ökande tillgången till öppna geodata. Konsekvenserna av kompetensbristen kan bli stora. Ökad geodatakompetens behövs för att nå målet om ett helt digitalt informationsflöde i samhällsbyggnadsprocessen, vilket kan råda bot på bostadsbristen.”, skriver den nationella intresseorganisationen Geoforum på sin hemsida.

Yrket passar dig som är tekniskt lagd, som gillar att analysera siffor och att fatta
datadrivna beslut. Yrkesrollen ställer även krav på kommunikations- och
samarbetsförmåga då du ofta är i kontakt med andra personer inom ett byggprojekt.Efter utbildningen arbetar du som kart- och mättekniker inom bygg- ochanläggningsbranschen. lantmäteri, kommunernas stadsbyggnadskontor och tekniska förvaltningar.

Förkunskaper

För att bli antagen till denna utbildning krävs Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier samt följande förkunskaper eller motsvarande:

 • Matematik 2

Saknar du kursern ovan kan du läsa in denna hos oss på distans inför utbildningen via en så kallad preparandkurs. Preparandkursen är avgiftsfri och du läser den online i din egen takt under några veckor. Läs mer om våra preparandkurser här.

Kursinnehåll

Studera på distans

Denna utbildning bedrivs på distans med utgångspunkt i Umeå. Distansundervisning innebär att du självständigt ansvarar över din studietid. Föreläsningar, uppgifter och annan kommunikation är webbaserad och sker via vår lärplattform eller via onlinemöten. 

Utbildningen innehåller fysiska träffar
Utöver den webbaserade undervisningen innehåller utbildningen totalt sex fysiska träffar som exempelvis kan innehålla föreläsningar, praktiska moment, seminarier eller examinationer. Det är också ett tillfälle för klassen och utbildare att träffas.

En tredjedel av utbildningen gör du ute på en arbetsplats

Utbildningen innehåller två LIA-perioder där du får praktisera dina teoretiska kunskaper ute på en arbetsplats. Många ser LIA-perioden som den största fördelen med YH-utbildning då du får arbetslivserfarenhet och får in en fot in på arbetsmarknaden redan under studietiden.

Gör din LIA utomlands

Som studerande på Hermods Yrkeshögskola har du en unik möjlighet att göra en del eller hela din LIA-period i en annan stad i Europa. Vi ger dig all hjälp och stöd du behöver inför, under och efter din LIA utomlands. Som studerande får du ekonomiskt stöd för resa, boende och uppehåll under hela perioden. Du bestämmer själv om du vill hitta en LIA-plats utomlands på egen hand eller om du vill att Hermods hjälper dig med kontakterna. Vi samarbetar med flera partnerorganisationer runt om i Europa.

Kursplan

Kurser 

 • Bygg – och fastighetsteknik, byggprocess och entreprenadjuridik, 30 yhp
 • Datahantering BIM, 50 yhp
 • Dokumentation och regelverk för en mätningstekniker, 30 yhp
 • Examensarbete, 25 yhp
 • Fotogrammetri, 10 yhp
 • Geodesi, 40 yhp
 • Lärande i arbete, 50 yhp
 • Lärande i arbete, 70 yhp
 • Maskinstyrning och modellbyggande, 20 yhp
 • Matematik och statistiska metoder, 30 yhp
 • Miljö, kvalitet och förbättringsarbete, 20 yhp
 • Mätinstrument, 50 yhp

Hermods YH

BÖRJA, FÖRÄNDRA ELLER UTVECKLA DITT YRKESLIV HOS OSS!På Hermods vill vi att du ska kunna uppnå dina yrkesdrömmar och yrkesmål oavsett var du befinner dig i livet. Hermods Yrkeshögskola är alternativet för dig som är på jakt efter ditt första...


Läs mer om Hermods YH och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Mätningstekniker Specialkompetens GEODESI
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Hermods YHRecensioner

Det finns inga recensioner för Mätningstekniker Specialkompetens GEODESI

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Mätningstekniker Specialkompetens GEODESI från Hermods YH, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön