Visa allastudier.se som: Mobil

PLC- och robotprogrammering

Hermods YH
Sammanfattning
Korta Yh-utbildningar
Distans
12 veckor
Heltid
CSN-berättigad
Svenska
Distans
Startdatum: 2020-10-12 - Distans
Kvinnlig programmerare framför laptop arbetar med robotprogrammering

PLC- och robotprogrammering

Robotar och automatisering är inte längre framtiden utan har mer eller mindre blivit en del av vardagen inom många branscher. Framför allt inom industrin där allt fler fabriker och produktionsled blir självorganiserade. Branschen har redan svårt att rekrytera personer med rätt kompetens och de strukturomvandlingar som nu sker inom digitalisering, automatisering och robotisering driver på efterfrågan av robotprogrammering. Robotiseringen inom flera branscher har redan kommit långt. Utvecklingen framöver ligger i att göra komplex teknik enkel att handha för användaren. Förutom bättre användarvänlighet ligger stort fokus på hållbarhet, säkerhet och att utveckla tekniken utöver enkla, mekaniska uppgifter. Allt fler branscher ser möjligheterna med automatisering och hur det underlättar och effektiviserar många processer. Efter denna utbildning har du kompetens för att arbeta med PLC- och robotprogrammering samt driva och utveckla robotiken inom produktionen.

Efter utbildningen

Efter denna utbildning har du kunskap inom olika robottyper och hur du installerar, programmerar och felsöker dessa. Du lär dig om el-, regler- och styrteknik samt hårdvarukonfigurering. Utbildningen ger dig kompetens att övervaka och styra automatiserad utrustning på ett säkert sätt samt konstruera virtuella robotceller för produktion. Denna utbildning vänder sig till dig med teknisk bakgrund och som vill fördjupa dina kunskaper inom robotprogrammering för att kunna arbeta som PLC- eller robotprogrammerare inom industrin eller annan produktionsmiljö. 

Innehåll och upplägg

Undervisningen sker på distans över Hermods digitala utbildningsplattform där du som studerande kan hämta och lämna in uppgifter, få återkoppling och handledning i dina studier samt kommunicera med utbildare och övriga studerande. Kursen innehåller regelbundna virtuella träffar som spelas in. Där emellan arbetar du som studerande med egna uppgifter. Självstudier utgör en viktig bas för denna kurs. Hermods arbetar med problemlösningsinriktat lärande som fokuserar på att stödja, utmana och utvärdera lösningar på problemställningar. Utbildningen genomförs med utbildare från arbetslivet vars delaktighet bidrar till att du får den kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden.

Kurser

PLC-programmering och HMI, 35 yhp 

 • El, elektronik, regler-och styrteknik med betoning på PLC-programmering och operatörssystem
 • Programmering av automationssystem med PLC och robot med tillhörande utrustning såsom givare, kontaktorer, motorstyrningar och HMI
 • Hårdvarukonfigurering
 • IT och kommunikation 

Robotik, 25 yhp 

 • Robotteknik och robotprogrammering
 • Teknisk dokumentation
 • Felsöka, analysera och återställa robotprogram under pågående produktion
 • Olika robottyper
 • Maskin- och robotsäkerhet 

Förkunskaper

För att bli antagen till utbildningen behöver du ha grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier samt särskild behörighet i form av följande kurser eller motsvarande:

 • Praktisk ellära
 • Programmerbara styrsystem

Saknar du kurserna ovan kan du läsa dem hos oss som en preparandkurs inför utbildningen. Preparandkursen läser du i egen takt och på distans.

Kostnader

Utbildningen är avgiftsfri och CSN-berättigad

Hermods YH

Hermods YH

BÖRJA, FÖRÄNDRA ELLER UTVECKLA DITT YRKESLIV HOS OSS!På Hermods vill vi att du ska kunna uppnå dina yrkesdrömmar och yrkesmål oavsett var du befinner dig i livet. Hermods Yrkeshögskola är alternativet för dig som är på jakt efter ditt första...


Läs mer om Hermods YH och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om PLC- och robotprogrammering
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Hermods YHGör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen PLC- och robotprogrammering från Hermods YH, fyll i dina uppgifter:

Recensioner

Det finns inga recensioner för PLC- och robotprogrammering

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: