Visa allastudier.se som: Mobil

VA-ingenjör

Hermods YH
Sammanfattning
Yrkeshögskola
Stockholm
2 år
Heltid
CSN-berättigad
VA-ingenjör utbildning

VA-ingenjör

Plugga till VA-ingenjör

Som VA-ingenjör arbetar du med vattenförsörjningen i Sverige och ser till så att alla har tillgång till rent vatten och fungerande avlopp. En betydelsefull roll i samhället och för att vårt vardagliga liv ska fungera. Som VA-ingenjör är du med vid nyproduktion eller ombyggnation av hus och vägar och skapar modeller och ritningar för projekt inom vatten och avlopp. Många av Sveriges vattenverk är gamla och behöver klimatanpassas samtidigt som en ökad befolkningsutveckling och nya miljökrav ökar behovet av VA-kompetens. Bristen på utbildad personal anses vara så pass stor att andel ut i jobb direkt efter examen är mycket hög. Det här yrket passar dig som vill arbeta med att utveckla en hållbar vattenförsörjning för Sverige där alla har tillgång till rent vatten, där spillvatten tas tillvara på och där regnvatten leds bort från gator och torg på ett bra sätt. 

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du arbeta som VA-ingenjör, VA-konsult eller VA-projektör på företag, inom kommun och landsting eller på konsultföretag. Utbildningen ger dig kompetens inom vatten- och avloppssystem, dess struktur och historiken bakom Sveriges nuvarande VA-system. Efter utbildningen har du kompetens om olika material och metoder kopplat till vatten och avlopp och kan arbeta med olika anläggningstekniska metoder utifrån ett miljöperspektiv. Du har kompetens att leda VA-projekt samt systematiskt arbeta med uppbyggnad, hållbarhet och underhåll av VA-system för bostäder, småhus och industrier. Efter utbildningen har du kunskap om hur VA-arbete påverkas av jordarters egenskaper och du har färdigheter i geoteknisk riskbedömning och kan föreslå lämpliga lösningsmetoder utifrån geologiska förutsättningar. Du har kompetens att ta fram modeller och ritningar i CAD-miljö.

Innehåll och upplägg

På Hermods Yrkeshögskola arbetar vi med problemlösningsinriktat lärande för att efterlikna det verkliga arbetslivet. Som studerande får du öva dig i att förstå problem och hitta tänkbara lösningar genom kreativt tänkande. I utbildningen arbetar du ofta projektinriktat och kursöverskridande för att få en helhetssyn och se ett sammanhang mellan de kunskaper som förmedlas. Denna utbildning bedrivs i klassrum. Två till tre dagar i veckan är det schemalagda lektioner och resterande tid ägnas åt självstudier eller grupparbeten. Undervisningen består bland annat av föreläsningar, fallstudier, projektarbeten och egenstudier. Utbildningen innehåller två LIA-perioder där du får praktiska dina teoretiska kunskaper ute på en arbetsplats.

Kurser

 • Anläggningsmetoder, 25 yhp
 • Branschjuridik, 20 yhp
 • Dimensionering och hållbar konstruktion av VA-system, 40 yhp
 • Drift och underhåll av VA-ledningssystem, 40 yhp 
 • Examensarbete, 25 yhp
 • LIA 1, 60 yhp
 • LIA 2, 80 yhp
 • Markförlagda ledningssystem, 30 yhp
 • Projektmetodik, affärsprocess och ledning, 30 yhp
 • VA-projektering CAD, 30 yhp
 • VA-system, 20 yhp

Varför välja Hermods YH?

Praktik/LIA

9/10 får jobb efter genomförd utbildning

Bra kontakter med näringsliv

Förkunskaper

För att söka till utbildningen krävs att du har grundläggande behörighet vilket motsvarar en gymnasieexamen samt följande förkunskaper eller motsvarande:

 • Matematik 2

Preparandkurs

Saknar du någon av kurserna ovan kan du läsa in dessa hos oss på distans inför utbildningen via en så kallad preparandkurs. Preparandkursen är avgiftsfri och du läser den online i din egen takt under några veckor.

Hermods YH

BÖRJA, FÖRÄNDRA ELLER UTVECKLA DITT YRKESLIV HOS OSS!På Hermods vill vi att du ska kunna uppnå dina yrkesdrömmar och yrkesmål oavsett var du befinner dig i livet. Hermods Yrkeshögskola är alternativet för dig som är på jakt efter ditt första...


Läs mer om Hermods YH och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om VA-ingenjör
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Hermods YH

Recensioner

Det finns inga recensioner för VA-ingenjör

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen VA-ingenjör från Hermods YH, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön