Visa allastudier.se som: Mobil

Sång & komp årskurs 1 & 2

Högalids folkhögskola
Sammanfattning
Folkhögskola
Kalmar
1-2 år
Heltid
CSN-berättigad
Startdatum: 2020-08-17 - Kalmar

Sång & komp årskurs 1 & 2

Sång & komp årskurs 1 & 2

För dig...

– som är intresserad av att utveckla din sång
– som vill öka dina färdigheter vad gäller komp&sång
– som tycker att sång&komp är det bästa du vet

Sång & komp årskurs 1(läs om åk 2 på hogalid.nu)

Årskurs ett och två följer samma teman under året. Årskurserna har flera av veckans lektioner tillsammans men deltagarna har olika uppgifter och fokus. Läs mer under överskriften Läsårets teman på sidan för respektive kurs. Har du genomfört åk 1 kan du sedan söka åk 2.

Kursprofil/inriktning

Genom workshops, övningar, praktisk röstteori och individuell handledning inför gruppen får du kunskap om din röst och dess möjligheter. Vi arbetar med solo och gruppsång inom ett brett spektrum av genrer och kulturer såsom pop, jazz, musikal och visa. Ditt ackordinstrument utvecklar du då du kompar dig själv eller sångare i klassen. Du förväntas ta stort ansvar för din egen utveckling genom loggbok, egen övning och förberedelse inför varje lektion.
På folkhögskola möts människor med olika åldrar, erfarenheter och mål.

Kursinnehåll

Solosång, stämsång, röstteori, vokalensemble, ackordinstrument, kör och musikteori.

Så ansöker du

Antagningsvillkor

Skicka oss ett personligt brev där du beskriver dina musikaliska erfarenheter och mål jämte ansökningsbilaga och kopior på betyg.
Du har minst slutbetyg från 3-årig utbildning i gymnasieskolan eller motsvarande kunskaper.

När din ansökan nått oss kommer du att bli kallad till ansökningsträff här på skolan den 9/5-2020 eller den den 16/5-2020. Vilken dag som gäller dig får du besked om! 

Vid antagningsträffen vill vi att du framför 2 korta sånger. Välj till exempel en vers och en refräng i varje sång. Den ena sången ska du kompa dig själv på piano eller gitarr som finns att låna. Den andra sången ska du ha med ackord i din tonart samt taktstreck så att vi kan kompa dig. Tillsammans med de andra som söker vid samma tillfälle kommer du att få lära dig en kort sång där du ska hålla en egen stämma. Vi genomför en kort intervju och det är därför bra om du är påläst om kursens innehåll som beskrivs på hemsidan.
Du får göra teoriuppgifter som vi endast använder resultaten från för att göra nivåindelning i grupper om du blir antagen.

Vi bjuder på fika och lunch. Vill du hyra ett rum på internatet vid antagningstillfället så kontaktar du skolans expedition.

Examen & Intyg

Deltagarna får intyg efter avslutad kurs.

Kostnader

Kostnader läsåret 2019/2020

Utbildningen är kostnadsfri. Du som inte bor på skolan betalar 1475 kr per fyraveckorsperiod för kost och servicekostnad. Du som bor i enkelrum på skolan betalar 4525-4775 kr per fyraveckorsperiod för hyra, kost och servicekostnad.

I servicekostnaden ingår undervisningsmaterial, kopiering, studiebesök , del av studieresor och deltagarförsäkring. Utan kostnad har du tillgång till gymnastiksal, gym, bastu, datorer, dagstidningar, tidskrifter och trådlöst nätverk.

Studiefinansiering

Studier vid folkhögskola ger rätt till att söka studiemedel via CSN. För mer information kontakta CSN.

Tänk på att om du är under 20 år vid studiestart får du endast studiebidrag. För att kunna söka fullt studiemedel måste du fylla minst 20 år samma år som du börjar studera.

Kursinnehåll

Övergripande information

I årskurs 1 får du möjlighet att utveckla sången som instrument. Genom workshops, övningar, praktisk röstteori och individuell handledning inför gruppen får du kunskap om din röst och dess möjligheter. Vi arbetar med solo och gruppsång inom ett brett spektrum av genrer och kulturer såsom pop, jazz, musikal och visa.Ditt ackordinstrument utvecklar du då kompar dig själv eller sångare i klassen. Du förväntas ta stort ansvar för din egen utveckling genom egen övning, reflektion och förberedelse inför varje lektion.
Du blir kulturbärare och inspiratör i en av Sveriges största folkrörelser – körsång.

Årskurs ett och två följer samma teman under året. Årskurserna har flera av veckans lektioner tillsammans men deltagarna har olika uppgifter och fokus.
Har du genomfört åk 1 kan du söka åk 2.

Röstuppvärmning

Du kommer att använda din röst som huvudinstrument under utbildningen. Uppvärmningen är en del i det led som gör att du lär känna din egen röst.
Med hjälp av praktiska övningar få en god kännedom om uppvärmning för att förebygga felanvändning och skador. Du får även prova på att leda gruppen i olika metoder för uppvärmning.

Röstteori

Du får god kännedom om röstens funktion och fysiska uppbyggnad via föreläsningar och praktiskt utövande. Genom övningsmetodik, konsertbesök och gästlärare får du inblick i en sångares yrkesliv och vardag.

Vokalgrupp

Du övar dig  att anpassa din röst till gruppens gemensamma klang i sånger hämtade ur olika stilar och kulturer. Ibland sjunger du  flerstämmiga arrangemang där du delar stämma med andra men du kan också utmana dig själv på din stämma i mindre grupp. Vi provar vokal improvisation i olika stilar. Du får träning i att tyda en notbild för flerstämmig vokalgrupp och att skriva egna arrangemang. Gruppens sceniska framförande kommer du att arbeta medvetet med.

Solosång

Du arbetar solistiskt inför gruppen och får feedback och tips för fortsatt utveckling av din sångröst, scenisk medvetenhet och mikrofonteknik. Du har en kort individuell sånglektion eller s.k. masterclasslektion varannan vecka, där också gruppen lyssnar.
Du förväntas ta stort ansvar för den egna utvecklingen via loggbok, det egna övandet och egen förberedelse inför varje lektion.
Deltagaren ska också få möjligheten att inspireras till utveckling och eget musicerande via konsertbesök.

Ackordinstrument

Dina färdigheter på gitarr eller piano handleds och utvecklas i samband med att deltagaren förväntas kompa sig själv men också vara ackompanjatör till sina klasskamrater vid masterclass och konserter. Du kan vara både nybörjare och erfaren på ditt ackordinstrument när du börjar kursen.

Kör

Du får använda din röst och musicera med övriga deltagare på skolan i ett större musikaliskt sammanhang.  Vid några tillfällen får du även prova att leda kören.

Musikteori

Genom teoretiska och praktiska övningar förbereder du dig för den teoretiska delen i antagningsproven till musikhögskola eller liknande. Musikteori syftar till att ge dig en ökad förståelse för musikaliska samband, notläsning, ackord och rytm samtidigt som du också får träna dig i att skriva egna arrangemang.
Musikteori syftar till att ge dig en ökad förståelse för musikaliska samband, notläsning, ackord och rytm.

Temaperioder årskurs 1

Så fungerar rösten: Du blir presenterad för röstens anatomi och ett antal sångtekniker.
Julperiod: Du gör julkonserter tillsammans med klasskamraterna
och de som går åk 2.
Musikalisk fördjupning: Du genomför ett individuellt fördjupningsarbete valt utifrån ditt eget intresse.
Att leda sång: Du får kunskap om samt möjligheten att leda sånguppvärmning. Du får öva grundläggande dirigering och prova att leda kör.
Avslutningskonsert: Du gör en egen konsert.

Livet på en folkhögskola

I livet på folkhögskolan ingår även skolans temadagar, fysisk gruppträning och möjlighet till vissa tillval.

Du skaffar själv praktik i samband med höstlov och sportlov.

Högalids folkhögskola

Högalids folkhögskola

Välkommen till Högalids Folkhögskola Hos oss möter du människor i olika åldrar med skilda kulturella bakgrunder, livssituationer och förutsättningar. Tillsammans skapar vi en miljö som väcker lust att lära och ger möjlighet till egen utveckling. I vår trygga lärmiljö får...


Läs mer om Högalids folkhögskola och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Sång & komp årskurs 1 & 2
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Högalids folkhögskola

Högalidsvägen 16
394 70 Kalmar

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Sång & komp årskurs 1 & 2 från Högalids folkhögskola, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön