Sjuksköterskeprogrammet

Högskolan Dalarna
Sammanfattning
Program (grundnivå)
Distans
180 hp
Heltid
CSN-berättigad
Distans
Startdatum: Höst 2023 - Distans
Sista ansökan: 2023-04-17T00:00:00.000

Sjuksköterskeprogrammet

Sjuksköterskeprogrammet omfattar tre års heltidsstudier och förbereder framtidens sjuksköterskor för att samverka, leda och utveckla hälso- och sjukvården såväl nationellt som internationellt.

Omvårdnad är sjuksköterskans huvudsakliga ämnes- och kunskapsområde. Det omfattar både praktiskt/kliniskt arbete med patienter och den teoretiska grund som underbygger klinisk praxis. Inom ämnet omvårdnad utvecklas kunskap om hur individer, familjer och samhällen kan uppnå, bevara eller återvinna hälsa och livskvalitet under alla skeden i livet.

I programmets kurser förekommer campus- och nätbaserade seminarier och föreläsningar, samt övningstillfällen i sjukhusmiljö. Praktiska metodövningar sker alltid vid Högskolan Dalarnas Kliniska kompetenscentrum (KTC).

Information gällande Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Information till dig som börjar studera på Sjuksköterskeprogrammet vårterminen 2023

"Att ta hand om och hjälpa människor är det jag vill göra med mitt liv"

Läs hela studentintervjun med Jimmie och se en film och programmet

Film om Sjuksköterskeprogrammet

Intervju med Jimmi som studerar Sjuksköterskeprogrammet

Hej! Jag heter Jimmi, kommer från Stockholm/Borlänge och studerar på Sjuksköterskeprogrammet.

Det var när jag jobbade inom äldreomsorgen som idén att plugga till sjuksköterska kom. Det kändes naturligt för mig. Att ta hand om och hjälpa människor är det jag vill göra med mitt liv.

Jag trivs väldigt bra på utbildningen. Här har jag skaffat vänner för livet. Utbildningen är tuff men väldigt rolig om man passar för yrket. Alla lärare jag har haft har varit väldigt bra. De är väldigt engagerade och det märks att de trivs med att lära ut.

Då jag redan bodde i Borlänge och inte hade någon lust att flytta så var det bra att programmet jag ville läsa fanns på Högskolan Dalarna.

Det bästa med Borlänge är att alla affärer finns här. Både Kupolen och norra backa med Ikea. Sedan är det inte den vackraste staden men det är ändå väldigt fina människor som bor här. Det bästa med Falun är att det är en väldigt vacker stad.

Jag har ett väldigt socialt liv på min fritid. Antingen är jag med min fästmö eller med mina vänner. Vi gör allt möjligt från att gå på bio, festar, dricker kaffe, biljard, bowling, äter ute och tränar.

Efter min akutpraktik i Uganda har jag kommit fram till att när jag väl blir klar med sjuksköterskeutbildningen vill jag jobba utomlands. Den erfarenheten och upplevelserna jag fick från Uganda är något jag kommer ha med mig hela mitt liv och därför vill jag fortsätta på samma bana. Sedan blir det barn och hela den biten, men inte än.

Ett gott samhälle för mig är Sverige och vårt samhälle. Efter att ha varit i Uganda där samhället inte fungerar särskilt bra är man otroligt tacksam över hur bra allt fungerar här.

Min möjlighet att förändra världen är inom mitt framtida yrke som sjuksköterska. Jag har som mål att jobba utomlands där jag kan göra skillnad i andra länder som verkligen behöver det.

När jag och en medstudent var i Uganda startade vi en insamling för sjukhuset. Vi fick ihop 18000 kronor totalt. Där gjorde vi en skillnad på sjukhuset, tack vare det kommer fler liv att räddas. Det är en tydlig sak en kan göra för skillnad.

Vid val av utbildning, valde jag den som kändes bäst, som jag trodde skulle passa mig. Det funkade väldigt bra för mig, jag blev mer motiverad på grund av det.

Utbildningens innehåll

Pågående forskning inom ämnesområdet kommer att vara ett viktigt inslag i din utbildning och kunskapen ska bygga på vetenskaplig grund och vara evidensbaserad. Du får möjlighet att utveckla ett vetenskapligt tänkande och arbetssätt som grundas på observation, bedömning och agerande. Under utbildningen läser du såväl kurser inom ämnet omvårdnad samt medicinsk vetenskap.

Att börja studera vid högskola är ett stort steg i livet. Som student på sjuksköterskeprogrammet förväntas du ta ansvar för ditt eget lärande. I programmets kurser förekommer campus- och nätbaserade träffar/seminarier, föreläsningar samt övningstillfällen i sjukhusmiljö. Antalet träffar beror på kursens innehåll. I termin ett är det tre obligatoriska träffar, de övriga terminerna består det obligatoriska av VFU, träffar på Kliniska Kompetenscentret (KTC) samt några enstaka obligatoriska träffar på campus. Vissa examinationer kan ske nätbaserat med hjälp av webbaserade verktyg eller tentamen vid ett lärcentrum på annan ort. En del examinationer kommer att ske på campus i Falun.

Föreläsningar ges vid Högskolan Dalarna i Falun. De flesta föreläsningar är möjliga att delta på via nätet. Detta ger dig som student en stor frihet då du kan välja plats och rum för att delta. Observera att praktiska metodövningar alltid sker vid Högskolan Dalarnas kliniska kompetenscentrum (KTC).

Kontakt med arbetslivet

All praktisk metodövning sker på kompetenscentrum där lärare från Högskolan Dalarna undervisar. Dessa övningar återkommer i flera av kurserna under utbildningen.

Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) genomförs i hela Dalarna och uppgår till 38 veckor vilket motsvarar cirka en tredjedel av utbildningen och är fördelad på fyra av sex terminer. Undervisningsplatserna finns inom olika hälso- och sjukvårdsverksamheter i Region Dalarna och regionens kommuner samt privata vårdgivare.

VFU bedrivs endast i Region Dalarna och platserna är fördelade över hela regionen. Fördelning av platser inom den verksamhetsförlagda utbildningen sker i en demokratisk process tillsammans med Dalarnas studentkår.

Att läsa Sjuksköterskeprogrammet på distans vid Högskolan Dalarna innebär följande:

  • Sjuksköterskeprogrammet omfattas av heltidsstudier. Det innebär att undervisning samt inläsning av kurslitteratur motsvarar ett heltidsarbete. Antal timmar som behövs för att studera per vecka kan variera mellan olika individer, men i genomsnitt kan man räkna med 40 timmar/vecka.
  • Om någon önskar arbeta parallellt bredvid sina studier så behöver studenten nogsamt tänka igenom vad som är rimligt och möjligt. Lärarna har ingen möjlighet att anpassa schema i teorikurser eller vid VFU utifrån enskilda studenters privatliv, hemsituationer eller arbete.
  • Varje kurs omfattas av olika inlärningsaktiviteter som sker på dagtid och där du förväntas vara delaktig i real tid. Kursens examinator avgör om de olika moment genomförs på campus, vid lärcentrum eller i Zoom.
  • VFU - Högskolan Dalarnas sjuksköterskeprogram har tecknade avtal med Region Dalarna, Dalarnas 15 kommuner samt Norbergs kommun. De avtal som finns följs och inga undantag är möjliga. Varje Region i Sverige är mån om de Högskolor och universitet som finns i deras närområdet och därför så tecknas avtal mellan närliggande lärosäten och Regioner/kommuner. Som student kan du inte ordna egna VFU-platser.
  • Våra vårdaktörer inom kommunerna och Region Dalarna erbjuder oss platser och det är endast dessa som kan fördelas bland studenterna. VFU (sammanlagd 38 veckor fördelad över 3 år) kommer att vara förlagd dag, kväll och helg (enstaka nätter kan förekomma) och studenten följer handledarens schema.
  • Det är studentens ansvar att ta del av den information som kontinuerligt kommuniceras till berörda från programledningen och lärarna

Information om Covid-19-vaccination inför VFU i vårdutbildningar

Region Dalarnas krav på uppvisande av vaccinationsbevis vid nyanställning, erbjudande om uppdrag eller praktik har upphävts. Vi vill göra dig uppmärksam att ett flertal kommuner fortfarande ställer krav att vårdpersonal med patientkontakt ska vara vaccinerad mot COVID-19. Detta krav gäller även studenter i VFU. Är du inte vaccinerad (oavsett personlig eller medicinsk anledning) med det antal doser som kommunen kräver, finns för tillfället ingen VFU-plats att erbjuda i just den kommunen så länge vaccinationskrav kvarstår hos huvudmännen.

Utdrag ur belastningsregistret

Inom Region Dalarna och ett flertal kommuner ställs nu krav på att vårdpersonal som har patientkontakt ska uppvisa ett utdrag från belastningsregistret. Samma krav gäller för studenter i VFU.

Det kan innebära att du som inte kan uppvisa ett utdrag från belastningsregistret inte heller ges tillåtelse av dessa aktörer att genomföra din VFU. Högskolan Dalarna kan därmed inte garantera att du kan genomföra din VFU i enlighet med kursplanens krav om du inte kan uppvisa registerutdraget.

Utdrag för arbete med barn i annan verksamhet än skola och barnomsorg

Studera utomlands

I programmet har du möjlighet att anmäla ditt intresse för en VFU utomlands under termin 5. I dagsläget finns det ett samarbete för en kortare VFU-period inom akutsjukvården i Gambia. Genom Erasmus+ finns möjlighet till VFU i Bologna, Italien, Kristiansand, Norge eller i Plymouth, England. Mer information ges under den första terminen till programstudenter.

Mer information om att studera och praktisera utomlands

Förkunskaper

Grundläggande behörighet + Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Examen & Intyg

Sjuksköterskeexamen, Kandidatexamen

Högskolan Dalarna

Välkommen till Högskolan Dalarna

Högskolan Dalarna har 14 000 studenter och 820 anställda. Ungefär 11 000 studenter vid lärosätet studerar nätbaserat på distans. Högskolan Dalarna ligger i framkant gällande studier på distans och nätbaserad undervisning. Högskolan Dalarna har ett brett utbildningsutbud både på grundnivå och...


Läs mer om Högskolan Dalarna och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Sjuksköterskeprogrammet
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Högskolan Dalarna



Recensioner

Snittbetyg: 1

Baseras på 1 recensioner

Anonym

Önskar man läsa sjuksköterskeprogrammet bör man söka sig till andra skolor. Lärarna i vissa kurser har inget intresse av att vara hjälpsamma och är väldigt otrevliga, antalet studenter som får underkänt på vissa tentor kan ligga uppemot 80 procent gång efter gång utan att lärarna tar åt sig och gör något åt det. Tentorna jämförs med läkarprogram...

Visa hela
Recensioner
Kursrecensioner
(1,0)
Baseras på 1 recensioner
Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Sjuksköterskeprogrammet från Högskolan Dalarna, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön