Visa allastudier.se som: Mobil

Kvantitativa metoder för finansiell ekonomi

Karlstads universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Karlstad
7.5 hp
Heltid
Klassrum

Kvantitativa metoder för finansiell ekonomi

Kursen innehåller två huvuddelar, som fokuserar på matematiska respektive statistiska metoder som är särskilt användbara inom finansiell ekonomi. I matematikdelen ingår genomgång av lösningar av geometriska serier och hur dessa relaterar till beräkning av värden på finansiella instrument. En introduktion till matrisalgebra följer, vilken används inom finansiell ekonomi och statistik för lösning av simultana ekvationssystem. Integrering av funktioner och lösningar av differens- och differentialekvationer avslutar den första delen. Statistikdelen bygger vidare på den första delen, men här ligger fokus på statistiska metoder för mätning av risk och estimering av så kallade stokastiska processer, vilka båda är begrepp som är centrala inom olika områden av finansiell ekonomi. Speciella metoder såsom skattning av överlevnadsfunktioner, Markov-processer, principalkomponentanalys och Monte Carlo-simulering introduceras också.Genom hela kursen betonas tillämpning av både matematiska och statistiska metoder på applicerade problem inom finansiell ekonomi. Det görs genom att studenterna får lära sig använda olika datorprogram för båda typerna av applikationer. Undervisningen sker därför med en lika stor betoning på föreläsningar som laborationer.

Förkunskaper

Nationalekonomi 60 hp, vari ska ingå NEGB01 Nationalekonomi 30 hp, alternativt NEGB25 Mikroekonomi och kvantitativa metoder 15 hp och NEGB22 Ekonometri 7.5 hp, eller motsvarande. Gymnasiets Engelska 6, Engelska B eller motsvarande. Gymnasiets Matematik 3b eller motsvarande.

Karlstads universitet

Karlstad universitet är ett av landets yngsta universitet. Här erbjuds ett flertal utbildningsprogram, både på grund- och avancerad nivå. Karlstads universitet vill bidra till såväl internationell som regional och personlig kunskapsutveckling. Genom öppenhet, nytänkande och mångvetenskap har de etablerat sig...


Läs mer om Karlstads universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Karlstads universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Kvantitativa metoder för finansiell ekonomi

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön