Visa allastudier.se som: Mobil

Värme- och strömningslära

Karlstads universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Distans
6 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Vår 2022 - Distans

Värme- och strömningslära

Kursen består av föreläsningar och räkneövningar. Kursen innefattar följande moment: Materialbalanser, Viskositet, Strömning, Rörsystem, Rörfriktion, Urval av pumpar, Värmetransport, Energibalanser, Värmeväxlare, Masstransport, Systemet Luft-Vatten.Kursen behandlar de olika mekanismerna för värmetransport från en varm till en kall kropp, konduktion, fri och påtvingad konvektion samt strålning, Bernoullis ekvation med förlustterm, tryckförlusten vid strömning genom ett rörsystem och begreppen friktionsfaktor och motståndstal. Kursen introducerar vidare begreppen systemkurva och pumpkurva och metoder för urval av pumpar och analys av energianvändningen för befintliga pumpsystem. Kursen behandlar även beräkning av masstransport från hög till låg koncentration genom användning av Ficks lag samt enklare fall av konvektiv masstransport. En introduktion till problem med kopplad mass- och värmetransport ges.

Förkunskaper

60 hp inom civilingenjörsprogram. Varit registrerad på kurs i mekanik för civilingenjörer 7,5 hp och Termodynamik och grundläggande energiteknik 7,5 hp. Motsvarandebedömning kan göras.

Karlstads universitet

Karlstad universitet är ett av landets yngsta universitet. Här erbjuds ett flertal utbildningsprogram, både på grund- och avancerad nivå. Karlstads universitet vill bidra till såväl internationell som regional och personlig kunskapsutveckling. Genom öppenhet, nytänkande och mångvetenskap har de etablerat sig...


Läs mer om Karlstads universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Karlstads universitetRecensioner

Det finns inga recensioner för Värme- och strömningslära

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön