Skärgårdskapten, Stocksund

Klart Skepp Marinteknik AB
Sammanfattning
Yrkeshögskola
Danderyd
400 yh-poäng
Heltid
Klassrum
Startdatum: 2023-09-01 - Danderyd

Skärgårdskapten, Stocksund

YH-SKÄRGÅRDSKAPTEN

Tvåårig yrkeshögskoleutbildning för dig som vill satsa på en karriär inom skärgårdstrafiken. Utbildningen omfattar bla Fartygsbefälsexamen klass VII och ger 12 månaders sjötid vilket ger dig behörighet som Fartygsbefäl klass VII inre fart när du tar examen.

Förkunskaper

Vi får ofta frågor kring behörigheter för olika typer av befattningar och tänkte här försöka sammanfatta begreppen.

För att få vara befälhavare på ett yrkesfartyg måste du uppfylla vissa krav. Kraven beror på hur stort fartyget är och i vilka områden det används.

Dräktighet
Alla sammanhang när det gäller behörigheter är det fartygets bruttodräktighet som är avgörande. Dräktigheten framgår av fartygets mätbrev och är ett enhetslöst volymsmått. Ett fartyg på 20 är ungefär 15m långt. Ett fartyg på 70 brukar vara 25-30m långt.

Alla fartyg större än 12x4m skall ha ett mätbrev, för mindre fartyg kan du i allmänhet utgå ifrån att dräktigheten är under 20.

Behörighet och examen
Med en examen menas att man med godkänt resutlat genomgått en utbildning tex Fartygsbefäl klass VIII. Utbildningsbeviset utfärdas av utbildningsanordnaren och gäller livet ut. För fartyg under 20 räcker det med examen för att vara behörig som befälhavare.

En behörighet däremot söks hos Transportstyrelsen och kräver i allmänhet att man dels har en examen samt att man har en viss mängd praktik (sjötid).

För praktiken gäller att denna för behörighet klass VIII skall vara gjort på fartyg om minst 20 och i de flesta andra fall på fartyg om minst 70.

Hitta till utbildaren

Klart Skepp Marinteknik AB

Recensioner

Det finns inga recensioner för Skärgårdskapten, Stocksund

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön