Visa allastudier.se som: Mobil

Undersköterska och vårdbiträde

Lernia Komvux
Sammanfattning
Komvux
Malmö, Stockholm
64 - 65 veckor
Kommande starter

Plats & start


Stockholm
2022-01-03

Stockholm
2022-03-14
Lernia Vux

Undersköterska och vårdbiträde

Plugga till undersköterska eller vårdbiträde - på plats i Stockholm, Malmö eller på distans

I arbetet som undersköterska gör du varje dag skillnad i människors liv. Vår utbildning till undersköterska och vårdbiträde ger dig en bra grund för arbete inom vård och omsorg. En undersköterskeutbildning ger dessutom goda chanser till jobb.

Du kan läsa vår undersköterskeutbildning på plats på Lernias komvux i Stockholm, Malmö eller på distans. Utbildningens längd ligger på 64 eller 65 veckor och du läser på heltid (40 timmar i veckan) varav 16 timmar i veckan är lärarledda lektioner. Under utbildningen kommer du även vara ute på två APL-perioder (praktik). För att alltid kunna erbjuda bra APL-platser samarbetar vi med sjukhus, äldreboenden, hemtjänst och gruppbostäder. 

Lernia i Stockholm är medlemmar i Vård och omsorgscollege.

Yrkesinriktade kurser för vårdbiträde eller undersköterska

Utbildningen till vårdbiträde består av 700 poäng yrkesinriktade kurser och 100 poäng svenska 1, eller svenska som andraspråk 1. Vid ett senare tillfälle kan du om du vill bygga på med kurser som ingår i utbildningen till undersköterska.  

När du läser kurserna till undersköterska läser du sammanlagt 1500 poäng. Poängen består av yrkeskurser om 1350 poäng, svenska 1 eller svenska som andraspråk 1, 100 poäng samt Samhällskunskap 1a1 på 50 poäng. Du kan också lägga till kursen Komvuxarbete på 100 poäng (tidigare Gymnasiearbetet). Undersköterskeutbildningens längd ligger på 64 eller 65 veckor.

Du lär dig om behov, rättigheter, hälsa, sjukdomar samt omvårdnad och omsorg

Du läser en utbildning till undersköterska eller vårdbiträde där människors behov och rättigheter står i fokus såväl som hälsa, sjukdomar, omvårdnad och omsorg. Du får en bred kunskap om omvårdnad, psykiatri, funktionshinderområdet och hälso- och sjukvård. Efter utbildningen är du redo att arbeta enligt de kompetenskrav som ställs på dagens undersköterskor. Att läsa till undersköterska (uska eller usk som det också kan kallas) som vuxen är ett mycket bra val om du snabbt vill komma ut i jobb och få ett meningsfullt arbete.

Kurslitteratur

Till vissa kurser kan du redan i förväg boka eller köpa kurslitteratur. 

Kurslitteratur för vård och omsorgsutbildningen samt barn- och fritidsutbildningen.

Ansökan och behörighet

Finns det några krav för att få gå en utbildning till undersköterska? 

För att kunna plugga och tillsist bli undersköterska eller vårdbiträde måste du uppfylla vissa krav och behörigheter:

  • Du får gå gymnasial vuxenutbildning från 1 juli det år du fyller 20 år men du kan vara behörig även om du är yngre. Det är din hemkommun som gör antagningen till komvux.
  • Din kommun väljer vilka som får studera, om det är fler sökande än det finns plats för.
  • Du som har annat modersmål än svenska ska ha kunskaper som motsvarar svenska som andraspråk (SAS) på grundläggande nivå. Skicka med godkänt betyg i din ansökan. Om du saknar betyg och är osäker på om du har de språkkunskaper som krävs kan du kontakta din kommun och be att få göra ett språktest.
  • Om du vill utbilda dig i en annan kommun än den du bor i ska du först skicka ansökan till din hemkommun så de kan godkänna den. Du kan även göra en interkommunal ansökan till Lernia.

Du är alltid välkommen till oss på studiebesök innan du bestämt dig.

Förkunskaper 

För att få gå utbildningen behöver du ha kunskaper motsvarande grundläggande nivå i Svenska eller Svenska som andraspråk årskurs 9. Grundläggande nivå i Matematik, Samhällskunskap och Biologi motsvarande kunskaper årskurs 9 eller Biologi 1/Naturkunskap 1a1+1a2/Naturkunskap 1b.

Så söker du en komvuxutbildning

  1. Ansök till komvux via din kommun.
  2. Följ ansökningsprocessen under "min sida" på kommunens webbplats.
  3. När du blir antagen får du en kallelse från oss på Lernia.

Du som har annat modersmål än svenska behöver oftast ha kunskaper motsvarande svenska som andraspråk (SAS) på grundläggande nivå. Skicka med godkänt betyg i din ansökan. 

Om du vill utbilda dig i en annan kommun än den du bor i ska du först skicka ansökan till din hemkommun så de kan godkänna den.

Du är alltid välkommen till oss på studiebesök innan du bestämt dig.

Steg-för-steg-guide: så söker du en utbildning på komvux

Nu har vi tagit fram en steg-för-steg-guide till hur du söker en utbildning på komvux. Gå gärna in och läs eller titta på vår tutorial för mer instruktioner om hur du söker.

Kostnader

Utbildning med CSN

Det kostar inget att gå en vuxenutbildning på Lernia. Du betalar själv för litteratur och studiematerial. Du har möjlighet att söka CSN-medel för utbildningen.

Efter utbildningen

Efter undersköterskeutbildningen har du behörighet att jobba som undersköterska inom alla områden och verksamheter. 

Gott om jobb som undersköterska

Att läsa till och bli undersköterska öppnar många möjligheter till jobb. Efterfrågan på personal inom vård och omsorg är stor och med den kompetens du får genom utbildningen är du eftertraktad på arbetsmarknaden.

Lön som undersköterska

Vad du får för lön som undersköterska beror lite på hur många år du arbetat och hur gammal du är. Lönen kan också variera beroende på om du jobbar i till exempel hemtjänst, på boende eller inom psykiatrin.

Lernia Komvux

Vi bygger människor - människor bygger framtiden!

På Lernia arbetar vi med att matcha människors unika kompetens, talang och potential med Sveriges arbetsgivares behov av arbetskraft. Hos oss kan du utbilda dig till ett nytt yrke, komplettera och validera tidigare studier eller fördjupa dina kunskaper inom ett...


Läs mer om Lernia Komvux och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Undersköterska och vårdbiträde
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Lernia KomvuxRecensioner

Det finns inga recensioner för Undersköterska och vårdbiträde

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Undersköterska och vårdbiträde från Lernia Komvux, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön