Visa allastudier.se som: Mobil

Vårdbiträde, Skärholmen

Lernia Komvux
Sammanfattning
Komvux
Ekerö
40 veckor vid heltidsstudier
Kommande starter
Ekerö
2020-08-03 
2020-10-12 
Lernia Vux

Vårdbiträde, Skärholmen

Vill du arbeta med det praktiska omsorgsarbetet nära dina patienter och brukare? Talar du dessutom flera språk och har erfarenhet av andra kulturer? Som vårdbiträde är din kompetens eftertraktad på arbetsmarknaden.

Om utbildningen

Som vårdbiträde har du flera olika arbetsuppgifter. Bland annat kan du:

  • Arbeta med personlig omvårdnad, förebyggande vård och hjälp med egenvård
  • Linda ben och hjälpa till med medicinering.
  • Dokumentera och rapportera om förändringar i hälsotillståndet.
  • Du kan också få utföra kontroller som att ta tempen, puls och blodtryck.
  • Arbeta med hushållsnära tjänster – till exempel städning, tvätt och matlagning.

För dig som är gillar att arbeta med människor

För att trivas som vårdbiträde är det bra om du är empatisk, uppmärksam och har lätt för att kommunicera och samarbeta med andra människor. Du fokuserar på det praktiska omsorgsarbetet. En viktig del av ditt arbete är att stötta både brukare (patienter) och anhöriga vid svåra besked och situationer. Du möter människor i både glädje och sorg och det ställer höga krav på ett gott bemötande.

Studera på dagtid eller distans

Du kan studera antingen i klassrum på dagtid eller på distans. I utbildningen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande, praktik) ute på en arbetsplats eller fältstudier. Har du sedan tidigare erfarenhet från arbete inom vård kan du eventuellt få tillgodoräkna dig din yrkeserfarenhet och ansöka om att validera dina praktiska kunskaper för respektive kurs. Vid godkänd validering läser du teoretiskt under APL-perioden.

Läs på heltid eller deltid

Examinationer sker alltid i skolans lokaler och är obligatoriska. Du kan läsa på heltid, eller deltid om din kommun godkänner det.Utbildningen är på heltid med 40 timmar per vecka och omfattar totalt 40 veckor.

Om utbildningen

Prövning

En prövning innebär att du på egen hand läser in den aktuella kursen och examinerar dina kunskaper. Prövningen omfattar hela kursen och dina kunskaper bedöms utifrån Skolverkets fastställda kunskapskrav i kurs och ämnesplaner. Dessa hittar du på Skolverkets hemsida. 

Du kan både göra en prövning i en kurs för att höja betyget för den kursen eller för att få ett betyg i en kurs som du inte har läst. Vi erbjuder endast prövning för dig som är folkbokförd i en kommun vi har avtal med. Kom ihåg att du måste kunna legitimera dig med giltig legitimation/ID-handling (fotolegitimation) vid prövningstillfället.

Kostnad

Prövningen kostar 500 kr och anmälan är bindande. Avgiften återbetalas ej vid återbud eller om du uteblir från prövningstillfället. Du är själv ansvarig för att anmälan avser korrekt kurs.

Undantag för kostnad

Om du har läst en kurs på Komvux tidigare och fått betyget F kan du inom ett år efter kursens slut genomföra en prövning kostnadsfritt. Om du läst kursen på en annan skola måste du bifoga en kopia på ditt betyg och skicka tillsammans med anmälningsblanketten.

Kontakta oss via mail för mer information

Om utbildningen

Kurslitteratur

Till vissa kurser kan du redan i förväg boka eller köpa kurslitteratur. 

Kurslitteratur för vård- och omsorgskurser

För vem

Vem får gå en komvuxutbildning?

Du får gå gymnasial vuxenutbildning från 1 juli det år du fyller 20 år. Du kan vara behörig även om du är under 20 år om du har gått färdigt ett nationellt program eller liknande utbildning i gymnasieskolan. På gymnasial nivå finns ingen garanti att du får plats.

Du får gå grundläggande vuxenutbildning (gruv) från den 1 juli det år du fyller 20 år. Du får delta i utbildningen om du inte har de kunskaper som grundskolan ger.

Din kommun väljer vilka som får studera, om det är fler sökande än det finns plats för. Du som har annat modersmål än svenska ska ha kunskaper som motsvarar svenska som andraspråk (SAS) på grundläggande nivå, för att få studera på gymnasial vuxenutbildning.

I vissa kommuner är det möjligt att kombinera gymnasial vuxenutbildning och SFI. Mer information kan du få hos din hemkommun. 

För vem

  1. Ansök till komvux via din kommun.
  2. Följ ansökningsprocessen under "min sida" på kommunens webbplats.
  3. När du blir antagen får du en kallelse från oss på Lernia.

Du som har annat modersmål än svenska behöver oftast ha kunskaper motsvarande svenska som andraspråk (SAS) på grundläggande nivå. Skicka med godkänt betyg i din ansökan. 

Om du vill utbilda dig i en annan kommun än den du bor i ska du först skicka ansökan till din hemkommun så de kan godkänna den.

Du är alltid välkommen till oss på studiebesök innan du bestämt dig.

För vem

Det kostar inget att gå en vuxenutbildning på Lernia. Du betalar själv för litteratur, studiematerial och eventuella skyddskläder. Du har möjlighet att söka CSN-medel för utbildningen.

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du arbeta inom äldreomsorg eller som stöd till personer med funktionsnedsättning. Du kan också arbeta inom hälso- och sjukvård. Din arbetsplats kan vara inom hemtjänsten, på ett äldreboende eller som personlig assistent.

De största arbetsgivarna är kommunerna men det finns även privata arbetsgivare. Du kan också välja att utbilda dig vidare till undersköterska. Kurserna du har läst i utbildningen till vårdbiträde motsvarar den grundläggande delen av utbildningen till undersköterska.

Lernia Komvux

Lernia Komvux

Vi bygger människor - människor bygger framtiden!

På Lernia arbetar vi med att matcha människors unika kompetens, talang och potential med Sveriges arbetsgivares behov av arbetskraft. Hos oss kan du utbilda dig till ett nytt yrke, komplettera och validera tidigare studier eller fördjupa dina kunskaper inom ett...


Läs mer om Lernia Komvux och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Vårdbiträde, Skärholmen
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Vårdbiträde, Skärholmen från Lernia Komvux, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: