Visa allastudier.se som: Mobil

F. Scott Fitzgerald och Jazzåldern

Linnéuniversitetet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Växjö
15 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2021 - Växjö

F. Scott Fitzgerald och Jazzåldern

Jazzåldern under 1920-talet var en livfull och motsägelsefull tidsålder i USAs historia (inte så annorlunda från vår egen tid) och ingen förstod den, levde den, hyllade den, och kritiserade den bättre än F. Scott Fitzgerald. I Ekon från Jazzåldern skrev han att det var en miraklernas tidsålder, en konstens tidsålder, en utsvävningarnas tidsålder, och en satirens tidsålder och ändå, som titeln antyder, så närmade han sig den med sorgsenhet och nostalgi redan medan han upplevde den. Nostalgin är tydlig i den melankoliska slutraden i hans mästerverk Den store Gatsby: Som båtar mot strömmen kämpar vi framåt och drivs ständigt tillbaka till det förflutna." Konsten att både leva i jazzålderns utsvävningar (Fitzgerald och Zelda var jazzålderns par) och samtidigt distansera sig från den är vad Malcolm Cowley benämnde Fitzgeralds dubbelvision, att kunna beskriva ett händelseförlopp både inifrån och utifrån, och den förmågan blev förutsättningen för Fitzgeralds unika litterära stil. Den här kursen ger studenterna en inblick i jazzålderns kulturella, sociala, och politiska dimensioner och hur de återges genom Fitzgeralds stiliserade prosa i romaner och noveller samt essäer, brev och annan skrift. Vi studerar och analyserar Fitzgeralds texter med hjälp av både samtidig och modern Fitzgeraldkritik och fördjupar oss i ämnen som Fitzgeralds literära stil, nostalgisk litterär stil, efterkrigsflappern, ungdomskultur, genus i jazzåldern, popkultur, mode, etniska stereotyper, Fitzgerald som modernist, för att nämna några. Vi tittar också på filmatiseringar av Fitzgeralds texter utifrån ett transmedieringsperspektiv. Kursen undervisas av Niklas Salmose, Fitzgeraldforskare och medlem i F. Scott Fitzgerald Society samt författare till flertalet artiklar och kapitel om Fitzgerald, nostalgi och litterär stil. Han har också översatt Fitzgeralds novellsamling All the Sad Young Men till svenska (Alla sorgsna unga män, 2014). Kursen bjuder dessutom in ledande Fitzgeraldforskare från hela världen till föreläsningar, seminarier och online-events.

Förkunskaper

1-90 högskolepoäng i engelska eller litteraturvetenskap inklusive ett självständigt arbete om 15 högskolepoäng eller motsvarande.

Linnéuniversitetet Facebook

Linnéuniversitetet

Linnéuniversitetet

Ett modernt, internationellt universitet i Småland

Linnéuniversitetet är ett modernt, internationellt universitet som vill visa dig att allt är möjligt, oavsett vilket mål du har med dina studier. För att du som student ska utvecklas och nå dina mål satsar universitetet extra på möjligheten till internationella...


Läs mer om Linnéuniversitetet och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om F. Scott Fitzgerald och Jazzåldern
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen F. Scott Fitzgerald och Jazzåldern från Linnéuniversitetet , fyll i dina uppgifter:

Recensioner

Det finns inga recensioner för F. Scott Fitzgerald och Jazzåldern

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: