Mytologins värld. En religionshistorisk introduktion.

Linnéuniversitetet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Distans
7.5 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Höst 2023 - Distans

Mytologins värld. En religionshistorisk introduktion.

Myter skiljer sig från andra berättelser genom att vara mycket fantasifulla och samtidigt, lite motsägelsefullt, fungera som vägledande för enskilda människors och sociala gruppers moraliska och estetiska ställningstaganden. Av myter har människor lärt sig vad som bör uppfattas som rätt och fel, vad som bör uppfattas som skönt och fult, behagligt och äckligt.På kursen Mytologins värld får studenterna sätta tänderna i antika, klassiska myter och tränas i att kritiskt analysera dessa: Varför berättas dessa fantasifulla myter just på ett visst sätt och inte på ett annat? Studenterna får också studera samtida myter: Hur förändras myter? Och varför förändras de på vissa sätt men inte på andra? Studenterna får också möta myter i olika konstformer, i synnerhet i form av ett par episka storfilmer: Spelar konstformen, genren, någon roll för mytens budskap? Den kritiska träningen syftar till att studenterna efter kursen ska kunna identifiera vad som är en myt, kunna analysera myternas etiska och estetiska budskap samt kunna resonera om myternas relation till de samhällen vari de berättas.Det forntida källmaterialet består av den mesopotamiska skapelsemyten Enuma elish, den grekiska, episka myten Illiaden och kortare texter från Den poetiska Eddan. I modern tid analyseras Richard Wagners Der Ring des Nibelungen samt filmerna Troya och King Arthur samt några musiklåtar. Materialet hämtas alltså enbart från den västerländska sfären. Detta beror inte på någon omedveten etnocentrism. Orsaken är istället att denna begränsning gör det möjligt att under en kortare kurs resonera runt historisk förändring.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet.

Linnéuniversitetet Facebook

Linnéuniversitetet

Ett modernt, internationellt universitet i Småland

Linnéuniversitetet är ett modernt, internationellt universitet där allt är möjligt. Linnéuniversitetet finns i Kalmar och Växjö. Universitetet erbjuder över 150 utbildningsprogram och 1 300 fristående kurser inom en rad olika områden. Utbildningar ges både på campus och på distans. Att studera...


Läs mer om Linnéuniversitetet och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Mytologins värld. En religionshistorisk introduktion.
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Linnéuniversitetet

Pedalstråket 11
392 31 Kalmar


Recensioner

Det finns inga recensioner för Mytologins värld. En religionshistorisk introduktion.

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Mytologins värld. En religionshistorisk introduktion. från Linnéuniversitetet , fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön