Visa allastudier.se som: Mobil

Postkolonial migration och medborgarskap i mångkulturella samhällen

Linnéuniversitetet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Kalmar
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2021 - Kalmar

Postkolonial migration och medborgarskap i mångkulturella samhällen

En av samtidens stora globala utmaningar handlar om människors migration och rörlighet. Migration innebär bland annat att gränser korsas, att nationalstaters suveränitet ifrågasätts, att frågor om tillhörighet och medborgarskap sätts på prov. Olika länders lagstiftning, institutioner och praktik skapar avgörande villkor för migration och migranter. Det är villkor som avgör vem som kan migrera och vart. Det är villkor som utesluter vissa, släpper in andra och som skapar kategorier som i sin tur avgör vilken form av skydd, mottagande och etablering som blir möjlig.Denna kurs vänder sig till dig som i ditt nuvarande eller framtida arbete möter människor med erfarenhet av migration liksom till dig som är nyfiken på migration och som vill veta mera om hur olika samhällen och samhällsinstitutioner svarar upp mot migration.I kursen fokuseras specifikt på tre huvudfrågor: varför människor migrerar, hur idéer om migration och bilder av migranter är konstruerade och vad påverkan är av olika teorier om nation, medborgarskap, mångfald, suveränitet och tillhörighet på olika nivåer i det samtida samhället. I kursen undersöks hur kategoriseringar av flyktingar, migranter och deras olika status bildas i skärningspunkter mellan olika diskurser och policyer i Sverige, EU och på en global nivå. Under kursen presenteras och problematiseras aktuella teorier, etik och politiska diskurser om postkolonial migration. Följaktligen ger dessa ger dessa teorier grunden för djupare studier och analys av sambandet mellan postkolonialmigration och diskurser om medborgarskap och tillhörighet i sammanhang av globalisering och nationalstat. I kursen kommer dessutom att undersökas hur dessa diskurser kan bestämma processer för inkludering och exkludering och påverka förhållanden beträffande mångfald i mångkulturella samhällen.Kursen samläses med programstudenter inom fakulteten för samhällsvetenskap och nationella-, internationella- och utbytesstudenter.

Förkunskaper

90 högskolepoäng inklusive ett självständigt arbete om 15 högskolepoäng i socialt arbete eller i ett humanistiskt eller samhällsvetenskapligt ämne eller motsvarande, samt Engelska A/5 eller motsvarande.

Linnéuniversitetet Facebook

Linnéuniversitetet

Ett modernt, internationellt universitet i Småland

Linnéuniversitetet är ett modernt, internationellt universitet där allt är möjligt. Linnéuniversitetet finns i Växjö och Kalmar och vi erbjuder över 150 utbildningsprogram och 1 300 fristående kurser inom en rad olika områden. Att studera är mer än att bara utbilda...


Läs mer om Linnéuniversitetet och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Postkolonial migration och medborgarskap i mångkulturella samhällen
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Recensioner

Det finns inga recensioner för Postkolonial migration och medborgarskap i mångkulturella samhällen

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Postkolonial migration och medborgarskap i mångkulturella samhällen från Linnéuniversitetet , fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön