Visa allastudier.se som: Mobil

Postkoloniala perspektiv

Linnéuniversitetet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Distans
15 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Höst 2021 - Distans

Postkoloniala perspektiv

Men kolonialtiden är väl över sedan länge?De flesta av oss känner nog till att Europas spännande upptäckter av nya världsdelar också innebar starten för ett gigantiskt kolonialistiskt projekt. Under kolonialismens storhetstid kontrollerades ca 90% av världens landyta av europeiska länder och makthavare. En konsekvens av detta är att majoriteten av världens befolkning länge levt under mycket speciella omständigheter, som självklart påverkat dem ekonomiskt, men i lika hög grad präglat dem politiskt, kulturellt och psykologiskt. Sedan mitten av nittonhundratalet har de tidigare koloniserade områdena gradvis återfått sitt självstyre, men många av kolonialismens konflikter lever kvar. Dagens oroligheter och krig i Afrika, Mellanöstern och Asien, såväl som den växande främlingsfientligheten i Väst är tydliga exempel på hur den forna kolonialismen påverkar dagspolitiken. Postkolonialism är rubriken på en samling perspektiv som utgår från en kritisk granskning av kolonialismens arv och ägnar sig särskilt åt frågor om kunskap, vetenskap och kulturmöten. Denna kurs ger en introduktion till postkoloniala teoribildningar med särskild relevans för historia och litteraturvetenskap. I kursen behandlas klassiska koloniala och postkoloniala texter från olika språkområden. I centrum står analys av skönlitterära texter och historiskt källmaterial. I kursen tar vi upp frågor om vad som menas med begreppet kultur, vad den europeiska kolonialismen haft för betydelse för vad som uppfattas som kunskap och för historieskrivningen, samt förhållandet till dagens globaliseringsperspektiv.Kursens undervisningsspråk är svenska.Kursen har ett fåtal e-möten som kräver webbkamera, headset med USB-anslutning och god nätuppkoppling.

Förkunskaper

Kursens förkunskapskrav är grundläggande behörighet samt godkänt betyg i följande gymnasiekurser: Engelska B. 1-90 högskolepoäng i Litteraturvetenskap där ett examensarbete om minst 15 hp ingår.

Linnéuniversitetet Facebook

Linnéuniversitetet

Ett modernt, internationellt universitet i Småland

Linnéuniversitetet är ett modernt, internationellt universitet där allt är möjligt. Linnéuniversitetet finns i Växjö och Kalmar och vi erbjuder över 150 utbildningsprogram och 1 300 fristående kurser inom en rad olika områden. Att studera är mer än att bara utbilda...


Läs mer om Linnéuniversitetet och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Postkoloniala perspektiv
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Linnéuniversitetet

Pedalstråket 11
392 31 Kalmar


Recensioner

Det finns inga recensioner för Postkoloniala perspektiv

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Postkoloniala perspektiv från Linnéuniversitetet , fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: