Journalistiskt skrivande

Ljungskile folkhögskola
Sammanfattning
Folkhögskola
Distans
1 termin
Deltid
Delvis

Journalistiskt skrivande

Distanskurs i att skriva publika texter

Att skriva journalistiskt innebär att man sammanfattar information, avgränsar, väljer berättarvinkel och skriver en text som lockar till läsning och ger bakgrund och fakta.

Det är en lockande kunskap, inte bara för blivande journalister, utan också för den som informerar och skriver i jobbet. Eller som ofta presenterar mycket information på begränsad tid och som därför behöver bli bättre på att skriva effektivt och fånga läsaren.

Målgrupp

Kursen vänder sig till dig som söker en inspirerande och kvalificerad fortbildning i skrivande. För jobbet eller som förberedelse för fortsatta studier i journalistik eller som en lustfylld möjlighet att utveckla ett eget skrivande.

Kortfakta om kursen

  • Studietakt: Kvartsfart – en kväll/dag i veckan. Intensivare i samband med inlämningsuppgifter. Introduktion till varje nytt skrivprojekt sker alltid på tisdagar. Inlämning är alltid måndag kväll.

  • Teknik: Kursens plattform är Google (fungerar i både Mac och PC-miljö). Du behöver en dator med Internetuppkoppling och ett enkelt skrivprogram.

  • Antal deltagare: 16 personer.

Upplägg

Kursen startar med den lilla nyhetstexten: notis och artikel. Vi fortsätter med intervju och referat och avslutar med reportaget. Vi tränar rubriksättning, ingresser och gör en nyhetsövning på nätet.

Varje kursmoment inleds med en introduktion. Därefter övningar, fältarbete och skrivande. Arbetet avslutas med textdiskussioner och respons från både handledare och kursdeltagare. Varje kursmoment omfattar 1–2 veckor.

Distanskursen genomförs sedan 2004 och har genomgående fått mycket goda utvärderingar. Främst på grund av snabb respons, kvalificerad handledning och spännande och utvecklande textsamtal i seminarieform.

Kostnader

Kostnad: 200 kronor för material.

Studiemedel: Kursen berättigar till studiemedel från CSN, men eftersom den är på kvartsfart måste du läsa minst ytterligare 25 procent på en annan kurs.

Examen & Intyg

Efter avslutad kurs erhåller studenten ett kursintyg.

Kursledare

Kursen leds av Ellen Ahinko Andersson, journalist och lärare i journalistik med mångårig redaktionell erfarenhet från dagspress, online- och radiojournalistik.

Ljungskile folkhögskola har utbildat journalister sedan mitten av 80-talet. Utbildningen har en tvåårig radio- och tidningsgren. Radioutbildningen sker i samarbete med Sveriges Radio.

Ljungskile folkhögskola

Välkommen till Ljungskile!

Ljungskile Folkhögskola ligger mitt emellan hav och fjäll, med fantastisk utsikt över Ljungskileviken. Folkhögskolan vill ge utrymme för livs- och samhällsfrågor och betonar respekten för andras åsikter. Ljungskile Folkhögskola är för dig som gillar gemenskap, natur och kultur. Folkhögskolans profil är kultur, livsåskådning och...


Läs mer om Ljungskile folkhögskola och visa alla utbildningar

Ljungskile Folkhögskola Facebook

Hitta till utbildaren

Ljungskile folkhögskola


Tel: 0522-68 69 00


Recensioner

Det finns inga recensioner för Journalistiskt skrivande

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön