Sök utbildning 👉
Fristående kurser (grundnivå)

Att försvara demokratin mot inhemska och utländska hot med fokus på användandet av avancerad teknologi

Längd
5 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Höst 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
5 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Höst 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Att försvara demokratin mot inhemska och utländska hot med fokus på användandet av avancerad teknologi

I takt med en ökad systemhotande brottslighet är det idag viktigare än någonsin att identifiera hot mot demokratin. Utvecklingen av avancerad teknologi bidrar i en betydande grad till den förändrade hotbild som demokratin står inför. Dessa utmaningar väcker frågor om demokratin har tillräckliga medel för att kunna försvaras och om möjligheterna till försvar kan stärkas utan att demokratiska rättigheter samtidigt inskränks? Hur kan rättssamhället svara mot dessa nya hot? Om du är intresserad av att utforska svaren på dessa frågor är denna kurs något för dig! Kursen genomförs på svenska och undervisningen sker på plats.

I en tid då hoten mot demokratin och rättsstaten blir allt mer komplexa och varierande erbjuder denna kurs en inblick i de utmaningar och möjligheter som rättssystemet står inför när det gäller att möta inhemska och utländska hot.  

Under senare år har systemhotande brottslighet ökat i omfattning, inte minst genom den eskalerande geopolitiken som bland annat manifesterats i kriget i Ukraina. Dessa förändringar innebär att hoten mot vårt land, både inhemska och utländska, inte längre enbart handlar om traditionell kriminalitet, utan också om sofistikerade cyberattacker, informationskrigföring och påverkansoperationer. Detta kräver en grundlig reflektion över rättsstatens förmåga att hantera och möta dessa utmaningar. Den förändrade hotbilden har ökat sårbarheten och öppnat upp för en ny typ av brottslighet, där såväl privatpersoner som institutioner är mål för attacker. Den mest påtagliga skillnaden är den teknologiska utvecklingen som snabbt förändrar hur brott begås och upptäcks. Detta gör att rättsväsendet ställs inför nya utmaningar, där komplexiteten i dessa brott kräver nya verktyg och snabbare beslut. En central fråga som kommer utredas under kursens gång blir därför om rättsreglerna är tillräckligt anpassade för att hantera de nya formerna av brottslighet som den teknologiska utvecklingen medfört.  Vidare behandlar kursen frågan om hur man kan säkerställa att grundläggande demokratiska rättigheter inte undermineras samtidigt som demokratins skydd mot avancerade tekniska hot stärks.  

Studenterna erbjuds en unik möjlighet att utforska och analysera hur rättssystemet kan och bör hantera dessa utmaningar. Kursen kommer att undersöka både de rättsliga ramarna och de praktiska tillämpningarna av dessa regler. Deltagarna får även möjlighet att reflektera över hur rättsväsendet kan stärka sitt arbete utan att riskera att demokratins grundläggande värderingar och rättigheter urholkas. 

 

Allmänt om kursen 

Kursen omfattar fem högskolepoäng och genomförs på halvfart vilket innebär att den pågår under sju veckor från terminsstart. Undervisningsspråket är svenska och utbildningen är på grundnivå. Kursen är en campuskurs vilket innebär att undervisning ges på plats. 

 

Kursens innehåll 

Syftet med kursen är att skapa inblick i rättssystemets möjligheter och begränsningar att som land möta hot, såväl inhemska som utländska. Kursdeltagarna ska erhålla förmågan att identifiera olika typer av hot samt förstå hur välanpassade rättsregler och deras tillämpning är för att möta dessa föränderliga utmaningar. Detta kommer att göras i ljuset av den avancerade teknologins fortskridande utveckling. 

Kursen inleds med en introduktion till demokratin och vilken hotbild som föreligger. Därefter behandlas de grundläggande rättigheterna med avstamp i regeringsformens andra kapitel. samt den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna. Vidare diskuteras övervakningsmöjligheter med fokus på avancerad teknologi samt den rättsliga regleringen kring tvångsmedel. Kursen avslutas med seminarium om hur man tar fram en forskningsfråga till uppsatsen.  

 

https://www.jur.lu.se/utbildning/fristaende-kurser/x-kurser/att-forsvara-demokratin-mot-inhemska-och-utlandska-hot-med-fokus-pa-anvandandet-av-avancerad

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2025

  • Klassrum
  • Lund

Förkunskaper

Grundläggande behörighet + Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2
Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Highlights