Visa allastudier.se som: Mobil

Etnologi med kulturanalytisk inriktning, grundkurs

Lunds universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Lund
30 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2020 - Lund

Etnologi med kulturanalytisk inriktning, grundkurs

Kursen ger insikter om hur kulturbegrepp och ett kulturanalytiskt perspektiv kan användas såväl för att belysa dagens samhällsfrågor, livsmönster och vardagsliv som för att rekonstruera historiska miljöer och kulturell förändring.

Denna kurs ger dig insikter om hur det svenska samhället och de värderingar som genomsyrar Sverige har ändrats genom tiden. Under kursens gång kommer du att få en djupare insikt i hur människor i Sverige har uppfattat och förhållit sig till fenomen som sexualitet, våld, rädsla, familjeliv, arbete och fritid, ting och konsumtion. Men kursen ger inte bara en möjlighet att läsa om dessa företeelser, det ger dig även möjlighet att aktivt arbeta med egna analyser av olika kulturella fenomen.

Vi startar kursen med att läsa och diskutera hur etnologi kan öka förståelsen för människors vardagsliv och hur ämnet formats som vetenskaplig disciplin. Därefter genomför vi ett mindre etnografiskt fältarbete där du tillsammans med några kurskamrater lär dig att upptäcka, beskriva och analysera nuet, vad som finns och pågår här och nu. Denna uppgift genomförs i samarbete med Kulturhistoriska Museet (Kulturen) i Lund.

Under tredje delkursen står det förflutna och kulturella förändringsprocesser i fokus. Under kursen presenteras ett etnologiskt perspektiv på samhällsutvecklingen i Sverige under de senaste två hundra åren, samt olika typer av informationskällor och metoder som används av etnologer för att rekonstruera och analysera historiska förhållanden och skeenden. I gruppövningen Spår utgår man från ett föremål och beskriver dess etnologiska historia.

Kursen avslutas med en delkurs där berättande och folklore sätts i fokus. Här presenteras hur människor i nutid och i historien, såväl verbalt som genom andra kommunikationsformer, hanterat sin vardag och påverkat samhället.

Etnologi kan läsas som fristående kurser från grundkurs till kandidatkurs (1-90 hp) och kan utgöra huvudområde i examen på grundnivå (t.ex Filosofie kandidatexamen 180 hp).

Du hittar mer information om hur du utformar din examen här: http://www.kultur.lu.se/utbildning/vagar-till-examen.

https://www.kultur.lu.se/kurs/ETNA14

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Recensioner

Det finns inga recensioner för Etnologi med kulturanalytisk inriktning, grundkurs

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: