Visa allastudier.se som: Mobil

Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet

Lunds universitet
Sammanfattning
Program (avancerad nivå)
Helsingborg
60 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2021 - Helsingborg

Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet

Vill du bli expert på psykosocialt arbete inom sjukvården? Då ska du vidareutbilda dig till hälso- och sjukvårdskurator - en självständig yrkesroll där du arbetar behandlande med patienter och anhöriga som många gånger befinner sig mitt i en livsomvälvande situation. I förhållande till andra yrkesgrupper inom sjukvården, har du som kurator även en konsultativ roll och samordnar kontakter med andra aktörer i samhället.

Utbildningen till hälso- och sjukvårdskurator är på avancerad nivå och väver samman fördjupad yrkesrelevant och teoretisk kunskap med praktisk träning i yrkesrollen. Efter avslutad utbildning kan du ansöka om legitimation som hälso- och sjukvårdskurator hos Socialstyrelsen.

Under utbildningen

Utbildningen till hälso- och sjukvårdskurator omfattar ett års heltidsstudier. I början av utbildningen får du en praktikplacering inom hälso- och sjukvården, där du får utföra ett kvalificerat utredningsarbete med en patient. Parallellt med din praktik fördjupar du dina teoretiska kunskaper om olika sociala faktorers påverkan på hälsa, sjukdom och trauman. Du får även kunskaper inom rättsliga aspekter av hälso- och sjukvård, och om etiska dilemman och metoder i möten med patienter. Utbildningen ges på Campus Helsingborg.

Efter utbildningen

Efter examen kan du ansöka om legitimation som hälso- och sjukvårdskurator hos Socialstyrelsen. Sedan 2019 är det en skyddad yrkestitel.

Du kan även studera vidare mot en masterexamen i socialt arbete. Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet ger även grundläggande behörighet för forskarstudier.

Yrkesfältet med prognos

Under de senaste 10 åren har antalet kuratorer inom den offentliga hälso- och sjukvården ökat, då vården möter ett mångfacetterat samhälle som ställer krav på psykosocial expertis. Kompetensen som hälso- och sjukvårdskurator engageras inom flera nya områden som involverar övriga professioner inom hälso-och sjukvården, såsom konsultation, avlastningssamtal och reflektionsmöten.

Förkunskaper

Socionomexamen eller motsvarande samt Engelska 6/B och Svenska 3/B.

Examen & Intyg

Hälso- och sjukvårdskuratorsexamen

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Recensioner

Det finns inga recensioner för Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön