Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet

Lunds universitet
Sammanfattning
Program (avancerad nivå)
Helsingborg
60 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2023 - Helsingborg

Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet

Vill du bli expert på socialt och psykosocialt arbete inom hälso- och sjukvård? Utbilda dig till hälso- och sjukvårdskurator en yrkesroll där du arbetar med behandling av patienter och anhöriga som i flera fall befinner sig mitt i en livsomvälvande situation. Som kurator har du en konsultativ och samordnande roll gentemot annan hälso- och sjukvårdspersonal och övriga samhället.

Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet vid Campus Helsingborg är en ettårig yrkesinriktad påbyggnadsutbildning på avancerad nivå.

Utbildningen ger nyutexaminerade socionomer en möjlighet till ökad specialisering och förbättrad anställningsbarhet inom hälso- och sjukvården. För dig som redan arbetar som socionom så breddar utbildningen dina karriärmöjligheter. Utbildningen är legitimationsgrundande.

Utbildningen

Du får fördjupa dina teoretiska kunskaper om olika sociala faktorers påverkan på hälsa, sjukdom och trauma. Du får även kunskaper om rättsliga aspekter av hälso- och sjukvård och om etiska dilemman och metoder i möten med patienter. Under andra halvan av utbildningen har du under handledning samtal med patienter och närstående. Du genomför även ett forskningsprojekt på din praktikplats med fokus på socialt och psykosocialt arbete inom hälso- och sjukvård.

Programmet integrerar fördjupad teoretisk kunskap med praktisk träning och du har under hela programmet en fast placering inom hälso- och sjukvården. 

Viktiga områden under utbildningen är: 

  • hälsa och ohälsa
  • etik och sjukvårdsjuridik
  • kvalificerat utredningsarbete
  • samtals- och interaktionsmetodik
  • sociala och psykosociala insatser
  • sorg, kriser, förluster och trauman
  • aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete

Efter examen kan du ansöka om legitimation som hälso- och sjukvårdskurator hos Socialstyrelsen. Sedan 2019 är det en skyddad yrkestitel. Du kan även studera vidare mot en masterexamen i socialt arbete eller ansöka till en forskarutbildning.

Arbetsmarknad

Under de senaste 10 åren har antalet kuratorer inom hälso- och sjukvården ökat. Anledningen till ökningen är att vården möter ett allt mer mångfacetterat samhälle som ställer krav på psykosocial expertis. Hälso- och sjukvårdskuratorernas kompetens behövs inom konsultation, avlastningssamtal, reflektionsmöten och inom flera andra områden i hälso- och sjukvården.

https://www.soch.lu.se/utbildning/halso-och-sjukvardskurator

Förkunskaper

Socionomexamen eller motsvarande samt Engelska 6/B och Svenska 3/B.

Examen & Intyg

Hälso- och sjukvårdskuratorsexamen

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön