Masterprogram i rättssociologi

Lunds universitet
Sammanfattning
Program (avancerad nivå)
Lund
120 hp
Heltid
Klassrum

Masterprogram i rättssociologi

När du väljer om du ska följa en lag eller bryta mot den tänker du rättssociologiskt. Lagens makt och möjlighet att påverka beteenden är beroende av relationen mellan rättsnormer och andra normer i samhället. När många bryter mot en viss lag kan en rättssociolog undersöka om sociala, religiösa eller andra normer är i konflikt med lagen och förhindrar att människor följer den.

Inom masterprogrammet i rättssociologi får du en interdisciplinär utbildning och kunskap om samspelet mellan sociala normer och lagen. Du lär dig om hur lag, rättsinstitutioner och mänskligt beteende samspelar i en social kontext och om lagens ursprung, applicering, effekter och funktioner. Därutöver studeras rättssystemets möjligheter, begränsningar och beroende av samhället.

Programmet erbjuder en avancerad översikt av rättssociologi med möjlighet till specialisering inom områden som kriminologi, rättskultur, männskliga rättigheter, politisk styrning, lagen från ett genusperspektiv, med mera.

Utbildningens mål är att öka din kunskap om hur lagen och rättsinstitutioner fungerar på de nationella och transnationella nivåerna och hur de påverkar vanliga medborgares vardag. Masterprogrammet ger dig färdigheter att kritiskt granska, analysera och utvärdera samspelet mellan rättssociologisk teori och praktik, utforska rättsliga utvecklingsprocesser och studera implementeringsproblem på nationella, internationella och globala plan.

Läs mer om masterprogrammet i rättssociologi på Lunds universitets engelska webbplats.

Förkunskaper

För tillträde till programmet krävs motsvarande en svensk kandidatexamen med ett av följande huvudområden: rättssociologi, sociologi, juridik, kriminologi, statsvetenskap, socialt arbete (inkluderande minst 90 hp i ett av dessa huvudområden) eller motsvarande. Muntlig och skriftlig språkfärdighet i engelska som motsvarar Engelska 6/B (avancerad) från svenskt gymnasium är ett krav. Ekvivalering genomförs på grundval av nationella riktlinjer.

Examen & Intyg

Masterexamen

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Masterprogram i rättssociologi

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön