Nationalekonomi: Värdering och hantering av finansiell risk

Lunds universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Lund
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2023 - Lund

Nationalekonomi: Värdering och hantering av finansiell risk

Kursens målsättning är att ge studenterna en förståelse för och praktisk kunskap om fundamentala metoder inom finansiell riskhantering. I kursen behandlas huvudsakligen två delområden: att kvantifiera och hantera marknadsrisk samt att kvantifiera och hantera kreditrisk.

Kursen inleds med en översikt av riskhantering i allmänhet med Basel-regleringen som en praktiskt förankrad bakgrund. Denna översikt följs av en diskussion om olika riskmåtts teoretiska egenskaper, speciellt behandlas VaR (Value-at-Risk) och ES (Expected shortfall).

Kursen fortsätter med mer praktiskt orienterade aspekter, särskilt den faktiska implementeringen av metoder för att mäta VaR och ES. Detta följs av en allmän diskussion av kreditrisk och slutligen behandlar kursen i praktiken använda modeller för att mäta och hantera kreditrisk.

http://www.nek.lu.se/en/study/master/courses

Förkunskaper

Studenter som är antagna till masterprogrammet i nationalekonomi eller magisterprogrammet i finans är behöriga att läsa kursen. För övriga studenter krävs minst 90 högskolepoäng i nationalekonomi, varav en grundkurs i finansiell ekonomi, en fördjupningskurs i mikroekonomi och en kurs i ekonometri eller kvantitativa metoder eller motsvarande för tillträde till denna kurs.

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Nationalekonomi: Värdering och hantering av finansiell risk

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön