Ryska: Den ryska litteraturen efter Sovjetunionens fall

Lunds universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Distans
7.5 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Vår 2023 - Distans

Ryska: Den ryska litteraturen efter Sovjetunionens fall

Under den här kursen får du lära dig om den heterogena ryskspråkiga litteratur som publicerats efter Sovjetunionens fall 1991 och fram till i dag. Minnet av ett sovjetiskt förflutet och sökandet efter en postsovjetisk identitet är centrala frågeställningar inom denna litteratur. Dessa frågor studeras dels genom historiska tillbakablickar (såväl den socialistiska realismen som dissidentlitteraturen beaktas), dels genom läsning, diskussion och analys av den ryskspråkiga samtidslitteraturen. Kursen förhåller sig aktivt till den dagsaktuella utvecklingen och uppmärksammar de förändrade villkor och synsätt som följt i Ukrainakrigets spår.

Begreppet litteratur används i vid bemärkelse, inte minst med hänsyn till den viktiga strömning inom den postsovjetiska litteraturen som är dokumentärt inriktad, och kursen inkluderar studiet av såväl renodlad fiktion, självbiografier som olika former av dokumentärt influerad prosa och poesi. Även filmmediet beaktas och några aktuella ryska filmer studeras i relation till den postsovjetiska litteraturen. Huvudfokus ligger på den litteratur som har översatts till svenska eller engelska.

Utbildningen ges på distans och det förutsätts att den studerande har tillgång till dator med nätuppkoppling. Undervisning sker i form av föreläsningar och seminarier (med 70 % obligatorisk närvaro). Frånvaro kompenseras genom skriftliga uppgifter.

All undervisning och kurslitteratur är på svenska eller engelska och kursen kräver således inga förkunskaper i ryska språket.

https://www.sol.lu.se/kurs/RYSD14

Förkunskaper

Grundläggande behörighet + Historia 1b eller 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitetRecensioner

Det finns inga recensioner för Ryska: Den ryska litteraturen efter Sovjetunionens fall

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön