Visa allastudier.se som: Mobil

Svenska som främmande språk: Nivå 5-8

Lunds universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Distans, Lund
30 hp
Heltid/Deltid
Kommande starter

Plats & start


Lund
Vår 2022

Distans
Vår 2022

Svenska som främmande språk: Nivå 5-8

Kursen Svenska som främmande språk är en högskoleförberedande kurs som efter en termins heltidsstudier och godkänt slutprov ger behörighet i svenska för högskolestudier. Kursen ger alltså samma behörighet som t.ex. godkänt TISUS-test ger och motsvarar Svenska 3 eller Svenska som andraspråk 3 från gymnasieskolan eller Komvux.

Note that this course requires proficiency in Swedish.

Kursens innehåll 

Kursen innehåller undervisning och praktiska övningar i svensk språkfärdighet. Du tränas i muntliga och skriftliga färdigheter genom diskussioner, anföranden och uppsatsskrivning. Grammatiska frågor och övningar utgör en särskild del av kurserna. I kursen ingår också omfattande undervisning i svensk realia och samhällsliv och studier av texter av populärvetenskaplig natur samt modern svensk litteratur. Uttalsträning och datorbaserade övningar är återkommande inslag.

Behörighet

För att få tillträde till kursen måste du ha grundläggande behörighet för högskolestudier, men med undantag för svenska, samt SFSH01, SFSH11, SVEE14 eller SFSA14. Om du inte har resultat från dessa kurser kan du visa att du har motsvarande kunskaper i det antagningsprov som anordnas vid institutionen. Se mer information om tid och plats längre ner. Nivån motsvarar CEFR (GERS) B1-nivå

"Jag kan förstå huvuddragen i tydligt standardspråk som berör kända förhållanden som man regelbundet möter i arbetet, skolan och på fritiden. Jag kan hantera de flesta situationer som kan uppstå under resor i ett område där språket talas. Jag kan oförberedd ge mig in i samtal om ämnen som är kända och som är av personligt intresse eller berör det vardagliga livet (t ex familjen, arbetet, resor). Jag kan länka ihop fraser på ett enkelt sätt för att beskriva erfarenheter och skeenden, mina drömmar, förhoppningar och mål. Jag kan ge skäl och förklaringar till mina åsikter och ambitioner." 

Ansökan, antagningsprov och urval

Vi har ett obligatoriskt* antagningsprov till kursen där kunskaperna i svenska testas. Antagningsprovet äger rum i Lund ungefär en vecka efter sista anmälningsdag. Vi kontaktar dig med mer information om antagningsprovet efter sista anmälningsdag.

Testet består av en grammatikdel och en uppsats. Besked om du har klarat testet lämnas ca 3 veckor efter testdatum. De sökande rangordnas dels på grundval av resultatet på antagningsprovet, dels på grundval av gymnasiebetyget.  

*Om du har resultat från någon av kurserna SFSH01/SFSH11, SVEE14 eller SFSA14 från Lunds universitet är antagningsprovet inte obligatoriskt. Men eftersom hälften av platserna fördelas på grundval av resultatet på antagningsprovet bör du ändå delta, så att du ökar dina chanser att få en plats på kursen.

OBS! Universitetet följer regeringens och Folkhälsomyndighetens rekommendationer när det gäller åtgärder för att minska smittspridningen av coronaviruset. Mer detaljerad information om inträdesprovet kommer att sändas ut till alla sökande via mejl efter sista ansökningsdag. Vi reserverar oss för ev. sena ändringar som kan behöva göras för att följa nya, uppdaterade rekommendationer från regeringen och universitetsledningen.

https://www.sol.lu.se/kurs/SFSA30

Förkunskaper

Grundläggande behörighet med undantag för svenska, samt SFSH01, SVEE14 eller SFSA14 eller motsvarande kunskaper i svenska. Motsvarande kunskaper visas genom godkänt inträdesprov.

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Svenska som främmande språk: Nivå 5-8

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön