Visa allastudier.se som: Mobil
Sammanfattning
Yrkeshögskola
Nässjö
220 yh-poäng
Heltid
Kommande starter
Nässjö
2020-01-01 
2021-01-01 

Lokförare

Vill du ha ett omväxlande yrke där du för människor närmare varandra och gods till rätt ställe? Som lokförare jobbar du i en servicebransch där resandet hela tiden ökar. Det är idag stor brist på lokförare i Sverige, vilket innebär att det finns goda möjligheter att få jobb.ArbetsuppgifterArbetsuppgifterna i yrkesrollen som lokförare varierar inom de olika företagen, från att enbart köra tåg till att ha mer flexibla arbetsuppgifter som växlare, radioloksoperatör m.m. Hos vissa arbetsgivare är man både lokförare och tågvärd. Lokföraryrket har i större utsträckning också blivit ett serviceyrke. Arbetstiderna som lokförare kan variera. Som lokförare på godståg kan du ofta få räkna med nattarbete och överliggning på annan ort, medan lokförare inom lokaltrafiken ofta jobbar dagtid.För att passa som lokförare bör du vara serviceinriktad och stresstålig och kunna fatta rätt beslut i oväntade situationer. Det är också en fördel om du är intresserad av teknik.

Förkunskaper

Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande: 1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning. 2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1. 3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning. 4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen. Förutom detta ställs följande krav: Andra villkor/kunskaper: Godkända betyg från gymnasium eller motsvarande i följande kurser:1. Svenska 1 eller svenska som andraspråk 1 med lägst betyg Ealternativt Svenska A eller svenska som andraspråk A med lägst betyget G2. Matematik 1a, 1b, eller 1c med lägst betyg E alternativt Matematik A med lägst betyget G3. Engelska 5 med lägst betyg E alternativt Engelska A med lägst betyget GSökande skall också uppfylla de fysiska, medicinska och yrkespsykologiska kraven somTransportstyrelsen ställer på lokförare enligt lagen (2011:725) om behörighet för lokförare, TSFS2011:61.Sökanden måste också ha fyllt 20 år det datum utbildningen startar.De sökande måste också genomgå ett urvalstest, enligt transportstyrelsens krav. Testetinnehåller en skriftlig del och en intervjudel. De sökande rangordnas utifrån testets resultat.

Nässjö kommun, Nässjöakademin

På Nässjöakademin hittar du eftergymnasiala utbildningar inom Högskola och Yrkeshögskola. Nässjöakademin har bara utbildningar inom områden där det finns en tydlig efterfrågan på arbetskraft. Nässjö är ett centrum för logistik och järnväg med bra kommunikationer och ett aktivt näringsliv. Regionen...


Läs mer om Nässjö kommun, Nässjöakademin och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Nässjö kommun, Nässjöakademin