Visa allastudier.se som: Mobil

Biomedicinska analytikerprogrammet

Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
Sammanfattning
Högskola / Universitet
Göteborg
180 hp
Heltid
Svenska
Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Biomedicinska analytikerprogrammet

Biomedicinska analytiker har en central och ansvarsfull roll på hälso- och sjukvårdens laboratorier och kliniker, där de tar fram underlag för diagnos och behandling.

De är också eftertraktade inom läkemedelsindustri och bioteknikföretag. Yrket kräver både intresse för teknik och förmåga att möta människor. Tre års heltidsstudier leder till biomedicinsk analytikerexamen.

Expert på analys och undersökning

Biomedicinska analytiker kan välja att arbeta på vårdcentraler eller på sjukhuslaboratorier inom till exempel klinisk kemi, patologi och mikrobiologi. Arbetet omfattar analyser och undersökningar av blod, kroppsvätskor och vävnader.

Det kan bland annat innebära att preparera vävnadsprover för att kunna bedöma cellförändringar med hjälp av mikroskop, undersöka om det finns virus eller bakterier i ett prov eller blodgruppera patienter och blodgivare eller analysera koncentrationen av ett läkemedel i blod för att avgöra vilken dos patienten behöver.

Andra biomedicinska analytiker genomför fysiologiska undersökningar för att ta reda på hur patienternas organ fungerar.

Arbetet innebär mycket kontakt med patienter. Arbetsuppgifterna kan till exempel vara att använda ultraljud för att undersöka hjärta, blodkärl och njurar, att mäta hjärtats elektriska aktivitet för att bedöma sjukdomar som infarkt eller att registrera hur ett radioaktivt spårämne fördelar sig i kroppen med hjälp av gammakamera.

Sjukhuslaboratorierna erbjuder kreativa miljöer där forskning och utveckling är en viktig del av verksamheten.

Biomedicinska analytiker kan också arbeta inom universitet, läkemedelsindustri eller bioteknikföretag. Arbetsuppgifterna varierar beroende på forskningsfält och företagens inriktning.

Teori och praktik

Under det första året får studenterna en introduktion till yrket och en bas inom huvudområdet biomedicinsk laboratorievetenskap. De läser även kurser i anatomi, fysiologi, farmakologi, kemi och cellbiologi.

Inför termin 3 väljer studenten inriktning laboratoriemedicin eller fysiologi. Under den senare delen av utbildningen genomför de flera praktikperioder inom kliniska laboratorier eller på fysiologkliniker och vårdavdelningar.

Utbildningen avslutas med ett examensarbete.

Undervisningen bygger på föreläsningar, gruppundervisning, laborationer, metodövningar och seminarier. Den verksamhetsförlagda utbildningen omfattar totalt cirka 20 veckor och sker framför allt inom Västra Götalandsregionen.

Kurser examineras skriftligt eller muntlig och ibland i form av seminarieuppgifter. I vissa fall får studenterna praktiskt visa vad de lärt sig.

Forskning

Utbildningen ger en bred bas för forskning och utveckling inom det biomedicinska området. Det krävs ytterligare ett års utbildning på avancerad nivå innan examinerade biomedicinska analytiker har tillträde till utbildning på forskarnivå.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet och Biologi B, Fysik A, Kemi B, Matematik C eller Biologi 2, Fysik 1a/1b1+1b2, Kemi 2, Matematik 3b/3c (områdesbehörighet 12/A12).

Examen & Intyg

Biomedicinsk analytikerexamen

Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Sahlgrenska akademin främjar människors hälsa genom utbildning och forskning. När du väljer ett av våra 18 utbildningsprogram blir du livsviktig för människor som du kommer i kontakt med i ditt yrkesverksamma liv. Flera av våra utbildningsprogram är bland de mest...


Läs mer om Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Biomedicinska analytikerprogrammet
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Medicinaregatan 3
41390 Göteborg

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Biomedicinska analytikerprogrammet från Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, fyll i dina uppgifter:

Recensioner

Det finns inga recensioner för Biomedicinska analytikerprogrammet

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: