Kompletterande utbildning för biomedicinska analytiker med utländsk examen

Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
Sammanfattning
Program (grundnivå)
Göteborg
1,5 år
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst - Göteborg
Sista ansökan: 19 april
Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Kompletterande utbildning för biomedicinska analytiker med utländsk examen

Kompletteringsutbildningen syftar till att ge dig som har en utländsk examen inom biomedicinsk laboratorievetenskap eller närliggande områden möjlighet att via Socialstyrelsen erhålla svensk legitimation som biomedicinsk analytiker. I utbildningen står den svenska biomedicinska analytikerns yrkesområde i fokus.

Om utbildningen

Huvudområdet biomedicinsk laboratorievetenskap är tvärvetenskapligt och omfattar kunskaper inom medicin, naturvetenskap, tillämpad statistik och teknik. Inom huvudområdet integreras teori och praktik med en vetenskaplig grundsyn. Utbildningen ges som ett kurspaket, där följande kurser ingår:

  • Introduktion till biomedicinsk laboratorievetenskap 15 hp
  • Biomedicinsk laboratorievetenskap inom laboratoriemedicin 22,5 hp 
  • Molekylärbiologi och molekylärbiologisk metodik 15 hp 
  • Metodik inom biomedicinsk laboratorievetenskap med inriktning mot klinisk kemi, hematologi, och blodgruppsserologi 7,5 hp
  • Tillämpad laboratorievetenskap (verksamhetsförlagd utbildning) 15 hp 
  • Examensarbete 15 hp

Kurserna bygger på varandra och i respektive kursplan anges de förkunskapskrav som gäller för respektive kurs. Undervisningen sker i form av föreläsningar, grupparbete, laborationer, metodövningar, seminarier samt fältstudier och utformas så att du tränas i aktivt kunskapssökande och kritiskt tänkande. Litteraturen är till stor del på engelska.

Praktik

Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) omfattar totalt cirka 10 veckor och sker inom kliniska laboratorier, fysiologkliniker och vårdavdelningar framför allt inom Västra Götalandsregionen. Genom VFU får du en bild om vad yrkesrollen innebär och får möjlighet att testa dina kunskaper i verkliga situationer och miljöer som annars är svåra att återskapa i den akademiska miljön.

Hygieniska krav inom hälso- och sjukvården medför att privata kläder samt ringar, armband och armbandsur inte får bäras under den verksamhetsförlagda utbildningen samt att arbete i kontakt med patient alltid görs med kortärmade skyddskläder.

Efter studierna

Biomedicinska analytiker har en central och ansvarsfull roll på hälso- och sjukvårdens laboratorier och kliniker, där de tar fram underlag för diagnos och behandling. De är också eftertraktade inom läkemedelsindustri och bioteknikföretag. Arbetsmarknaden är mycket god. 

Lokaler

Den teoretiska undervisningen sker i huvudsak på Medicinareberget och inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den verksamhetsförlagda kliniska undervisningen genomförs inom olika kliniska specialiteter vid universitets-/regionsjukhus eller länssjukhus. Denna del av utbildningen kan förläggas till andra orter än Göteborg men företrädesvis Västra Götalandsregionen.

Förkunskaper

Förkunskapskrav:

  • Utländsk kandidatexamen, alternativt en avslutad 2-årig eftergymnasial utbildning, med inriktning mot biomedicinsk laboratorievetenskap eller motsvarande. Tidigare utbildning ska, förutom biomedicinsk laboratorievetenskap, inkludera anatomi, fysiologi, kemi och biokemi motsvarande minst 40 hp tillsammans.
  • Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Svenska 3/Svenska B och Engelska 6/Engelska B.

Urval

Om de behöriga sökande är fler än antalet platser kommer ett urval att göras genom en samlad kvalitativ bedömning av de sökandes tidigare utbildning, relevant arbetslivserfarenhet samt motivering för att genomgå utbildningen. De högst rangordnade kommer att bli kallade till intervju.

Examen & Intyg

Den som med godkänt resultat genomgått samtliga kurser i kompletteringsutbildning för biomedicinsk analytiker, 90 högskolepoäng, får efter ansökan bevis över godkänt kurspaket. Intyget används för ansökan till Socialstyrelsen om legitimation som biomedicinsk analytiker.

Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Välkommen till Sahlgrenska akademin!

Sahlgrenska akademin främjar människors hälsa genom utbildning och forskning. När du väljer ett av våra utbildningsprogram blir du livsviktig för människor som du kommer i kontakt med i ditt yrkesverksamma liv. Flera av våra utbildningsprogram är bland de mest populära...


Läs mer om Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Kompletterande utbildning för biomedicinska analytiker med utländsk examen
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Recensioner

Det finns inga recensioner för Kompletterande utbildning för biomedicinska analytiker med utländsk examen

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Kompletterande utbildning för biomedicinska analytiker med utländsk examen från Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön