Kompletterande utbildning för läkare med examen från land utanför EU/EES och Schweiz

Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
Sammanfattning
Program (grundnivå)
Göteborg
1,5 år
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst - Göteborg
Sista ansökan: 19 april
Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Kompletterande utbildning för läkare med examen från land utanför EU/EES och Schweiz

Du som har en läkarexamen från ett land utanför EU/EES/Schweiz kan ansöka till den kompletterande utbildningen för läkare. Syftet med utbildningen är att du ska få de kunskaper och färdigheter som du måste ha för att du ska kunna genomföra allmäntjänstgöring (AT). Det krävs för att du ska kunna ansöka om legitimation som läkare i Sverige.

Om utbildningen

Utbildningen startar varje hösttermin och är ett års heltidsstudier (60 högskolepoäng). Utbildningen innehåller både teoretiska och praktiska studier (klinisk utbildning).

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Den verksamhetsförlagd utbildning (VFU) är förlagd till olika sjukvårdsinrättningar i Västra Götalandsregionen. Göteborgs universitet fördelar platserna.

Så är det att plugga

Programmet går på helfart, vilket innebär totalt 40 timmars studier i veckan. I utbildningen varvas teori och praktik, s k verksamhetsförlagd utbildning. De teoretiska momenten består av föreläsningar, seminarier, grupparbeten och självstudier.

Lokaler

Den teoretiska undervisningen sker i Göteborgs universitets lokaler, främst på Sahlgrenska akademin i Göteborg. Teoretisk undervisning förekommer även på Sahlgrenska universitetssjukhuset (Sahlgrenska, Östra, Mölndal).

Efter studierna

När du har avslutat utbildningen med godkänt resultat kan du ansöka hos Socialstyrelsen om behörighet att få söka AT. Det är Socialstyrelsen som beslutar om legitimationsvillkor.

Förkunskaper

Förkunskapskrav:

  • Läkarexamen från land utanför EU/EES-området samt Schweiz.
  • Beslut/utredning från Socialstyrelsen om kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen från länder utanför EU/EES och Schweiz.
  • Godkända kunskaper i svenska enligt bestämmelser för grundläggande behörighet för grundnivå, Svenska B eller Svenska 3, med lägst betyget godkänd/E.

Urvalet sker i två steg


Steg 1:

Rangordning baserat på resultatet av den teoretiska delen av kunskapsprov för läkare som är utbildade utanför EU- och EES-området. 

Då det finns betydligt fler behöriga sökande än antalet utbildningsplatser används rangordning baserat på ett normerat bästa resultat på det teoretiska delen av Kunskapsprovet för läkare som genomförs av Umeå universitet på Socialstyrelsens uppdrag. Sökande med bäst resultat på teoretiska delen av kunskapsprovet kallas för steg 2, dvs. intervju.

Steg 2:

Intervju

Kostnader

Som antagen på programmet kan du ansöka om studiemedel.

Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Välkommen till Sahlgrenska akademin!

Sahlgrenska akademin främjar människors hälsa genom utbildning och forskning. När du väljer ett av våra utbildningsprogram blir du livsviktig för människor som du kommer i kontakt med i ditt yrkesverksamma liv. Flera av våra utbildningsprogram är bland de mest populära...


Läs mer om Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Kompletterande utbildning för läkare med examen från land utanför EU/EES och Schweiz
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Recensioner

Det finns inga recensioner för Kompletterande utbildning för läkare med examen från land utanför EU/EES och Schweiz

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Kompletterande utbildning för läkare med examen från land utanför EU/EES och Schweiz från Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön