Visa allastudier.se som: Mobil

Röntgensjuksköterskeprogrammet

Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
Sammanfattning
Högskola / Universitet
Borås, Göteborg, Skövde, Trollhättan
180 hp
Heltid

Videoreportage

   
Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Röntgensjuksköterskeprogrammet

Röntgensjuksköterske-programmet

Röntgensjuksköterskan arbetar i en högteknologisk miljö med omvårdnad och avancerad teknik. Han eller hon gör undersökningar och behandlingar med hjälp av röntgenstrålar, ultraljud och magnetfält. Mötena med patienterna är ofta relativt korta och ställer stora krav på en förmåga att kommunicera och skapa trygghet och förtroende.

Människor och avancerad teknologi

Röntgensjuksköterskor arbetar med människor och med avancerad teknologi på en gång. De möter många patienter på en dag och ska kunna utföra omfattande undersökningar på ett professionellt sätt, samtidigt som de ska förmedla trygghet och omtanke till patienten.

Radiografi är huvudämnet i utbildningen, med fokus på att ge kunskap om hur olika bildgivande metoder bäst används för att ställa diagnos, utföra och följa upp behandlingar. Den snabba tekniska utvecklingen ger dig goda möjligheter till ett kreativt och omväxlande arbete.

Röntgensjuksköterskeprogrammet ger en akademisk yrkesutbildning och legitimation som röntgensjuksköterska. Programmet ligger till grund för en examen på kandidatnivå inom radiografi och förbereder dig för studier på avancerad- eller forskarnivå.

Ämnet radiografi har en tydlig klinisk orientering med huvudsyfte att ge kunskap om hur olika bildgivande metoder, till exempel röntgenundersökningar, datortomografi, magnetkamera, angiografi bäst används för att ställa diagnos, utföra och följa upp behandlingar.

I programmet integreras också kunskaper från vårdvetenskap, medicinsk vetenskap, medicinsk teknik samt samhälls- och beteendevetenskap. Närmare en tredjedel av utbildningen är praktik där du ges möjlighet till träning av praktiska fördigheter och teoretisk reflektion i verklig vårdmiljö. Utbildningen ger en bred kompetens att arbeta inom olika verksamhetsområden inom bild- och funktionsmedicinska området.

Arbetsområde

Arbetet kräver eget ansvar och kreativitet och innebär att självständigt planera, utföra och kvalitetsgranska radiologiska undersökningar och därmed framställa bildmaterial som ligger till grund för säker diagnos och behandling.

Du arbetar med spännande bildgivande tekniker som detaljerat framställer kroppen och dess sjukdomar i olika bildplan och i spektakulära tredimensionella, ofta rörliga bildserier. Samtidigt ska patientens omvårdnadsbehov och välbefinnande tillgodoses. Arbetet på en röntgenavdelning är ett teamarbete och arbetsmarknaden är god.

Utbildningens innehåll

Studierna bedrivs på helfart. Utbildningen omfattar såväl teoretisk som verksamhetsförlagd utbildning, praktik. Undervisningen sker i form av föreläsningar, grupparbeten, seminariet, metodövningar och fältstudier.

Redan första terminen läggs tyngdpunkten på radiografi som kompletteras med kurser om hälsa och ohälsa och hur den kunskap som en röntgensjuksköterska har kan värderas och kommuniceras. Andra terminen handlar om människan: anatomi, fysiologi, biomedicin och somatisk vård.

Under fortsatt utbildning fördjupas kunskaperna i radiografi inklusive teknik, undersökningar och diagnostik, men även ledarskap, förbättringskunskap och pedagogik samt ett examensarbete.

Röntgensjuksköterskeprogrammet omfattar 180 högskolepoäng. Det är en akademisk yrkesutbildning som leder till en yrkeslegitimation som röntgensjuksköterska samt en generell examen på kandidatnivå. Efter slutförd utbildning ansöker du om legitimation hos Socialstyrelsen.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet och Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A eller Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet 16/A14).

Examen & Intyg

Röntgensjuksköterska samt en generell examen på kandidatnivå

Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Välkommen till Sahlgrenska akademin!

Sahlgrenska akademin främjar människors hälsa genom utbildning och forskning. När du väljer ett av våra utbildningsprogram blir du livsviktig för människor som du kommer i kontakt med i ditt yrkesverksamma liv. Flera av våra utbildningsprogram är bland de mest populära...


Läs mer om Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Röntgensjuksköterskeprogrammet
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitetRecensioner

Det finns inga recensioner för Röntgensjuksköterskeprogrammet

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Röntgensjuksköterskeprogrammet från Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön