Visa allastudier.se som: Mobil

Slöjd och hantverk – form och kultur

Sätergläntan institutet för slöjd och hantverk
Sammanfattning
Yrkeshögskola
Leksand
120 veckor
Heltid
Kommande starter
Leksand
2020-08-17 
2021-08-23 

Slöjd och hantverk – form och kultur

Utbildningen Slöjd och hantverk – form och kultur vid Sätergläntan är en heltidsutbildning upp till tre år.
Den har fem inriktningar: smide, sömnad, trä, väv och särskilda slöjdtekniker.

Utbildningen inom den inriktning du väljer blir en grund för framtida kreativt entreprenörskap. Med handaskicklighet och kunskap om färg, form, tekniker och material samt entreprenörskap får du kunskaper och insikter om hur dessa färdigheter kan utgöra en grund för försörjning i framtiden.

År 1

Under det första året får du grundläggande kunskaper inom material, teknik och redskap i relation till form och historiska sammanhang. Du kommer att tillverka föremål inom vald inriktning, utveckla ditt egna formspråk, bedöma kvalité, samt analysera äldre föremål och tekniker för att sedan använda dessa kunskaper och inspireras till att skapa nya produkter. Dessutom lär du dig att dokumentera och presentera dina arbeten muntligt, skriftligt och visuellt. Resursbevarande och miljöaspekter är viktiga inslag i utbildningen. Året avslutas med ett individuellt projektarbete.

År 2

Under år 2 tar du fram produkter utifrån bestämda förutsättningar, rekonstruerar äldre föremål med hjälp av olika tekniker, gör material- och teknikval utifrån funktion och produkt samt göra skisser och kommunicera dina intentioner utifrån en vald inspirationskälla. Rekonstruktionsprojekt i grupp ger möjlighet att lära sig se skillnader och likheter mellan original och ett rekonstruerat föremål samt avväga vilka material som finns att tillgå idag för att kunna genomföra rekonstruktionen. Året avslutas med ett individuellt projektarbete.

År 3

Under utbildningens tredje och sista år lär du dig att arbeta gentemot potentiella uppdragsgivare. Slöjd och hantverkskunskaperna ligger i fokus och med det som grund arbetar med du med entreprenörskap med diskussioner om sådana relevanta frågor som produktion, tillverkning och hantverkskunskaper. Du får kunskaper om hur du marknadsför dina produkter, om att ta fram produkter utifrån ett ekonomiskt och yrkesutövande perspektiv.

Du arbetar vidare upp din handaskicklighet, se hur tid, materialkostnader och produkters marknadsvärde påverkar skapandet för att kunna ha en fungerande näringsverksamhet. Du gör även prototyper enligt givna förutsättningar, tillverkar produkter i ditt egna formspråk utifrån estetiska, kvalitetsmässiga, funktionella, ekonomiska och miljömässiga aspekter som håller hantverksmässiga kvalifikationer.Avslutande projektarbete eller Gesällarbete

Under årets sista kurs kan du välja att göra ett avslutande projektarbete eller, i det fall att du får ansökan om gesällprov godkänd, utföra ett gesällarbete. Ansökan med förslag på yrkesprov ska godkännas av Hemslöjdens granskningsnämnd och ska göras enligt gällande branschregler innan arbetet på ditt prov kan påbörjas. Vid ett godkänt prov erhåller du ett gesällbrev från Sveriges Hantverksråd. Breven är ett internationellt bevis på din yrkesskicklighet.

Förkunskaper

Du är behörig att antas till en konst- och kulturutbildning om du gått ut gymnasieskolan, gymnasiesärskolan eller motsvarande utbildning.

Du kan också vara behörig om du på annat sätt bedöms kunna tillgodogöra dig utbildningen.

Hitta till utbildaren

Sätergläntan institutet för slöjd och hantverk

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: